Sorta Čačanska lepotica

Više
19 jun 2019 10:15 #37775 od Koprivica Radmila
Настала је укрштањем сорти Вангенхајмова (Wangenheims Frühzwetsche)и Пожегача. Хибридизација је извршена 1961. године, призната је 1975. године
Стабло је средњебујно на подлози сејанац џенарике. Крошња је растресита, пирамидална и великог потенцијала родности. Гране су добро обрасле родним дрветом. Рађа на мајским китицама и на једногодишњим гранчицама. Цвета средњерано, истовремено са Рут герштетером (Ruth Gerstetter), Чачанском родном, а 1-3 дана пре Стенлеја (Stanley). Самооплодна је сорта.
Пророди у другој или трећој години. Рађа редовно и обилно у свим агроеколошким условима. Релативно осетљива према проузроковачима пламењаче (Polystigma rubrum Pers.) и рђе (Puccinia pruni spinosae Diet.) шљиве, па се мора редовно штитити од ових болести. У периоду формирања крошње подложна је нападу гриње што јој отежава формирање жељеног облика. Чачанска лепотица је сорта која се оштрије реже јер има склоност ка заметању великог броја пупољака. Није осетљива према проузроковачима трулежи плода и цвета (Monilinia laxa Aderh et Ruhl). Према вирусу шарке шљиве (Plum pox virus) је толерантна. Компатибилност са подлогама за шљиву је одлична. Плод је ситан до средње крупан, зависно од родности (30-40 g). Шав је јасно изражен и дели плод на два једнака дела. Петељка је кратка и одлично се држи за гранчицу и плод. Покожица је танка, тамноплава, са сребрнастим пепељком. Месо је зеленкастожуто, чврсто, сочно, слатко-накиселог укуса. Коштица је средње крупноће. Одлично се одваја од меса.
Сазрева средњерано (средином јула). Плодови су чврсти и добро подносе транспорт. С обзиром на то да рано добије боју, може се брати раније, чиме се и транспортабилност појачава.
Oвa сортa поред тога штоje одлична стона сорта , погодна је за замрзавање коо полутке или целе, а од ње се може добити ракија одличних сензорних карактеристика, што повећава могућности за пласман .
Радмила Копривица дипл. инж.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.555 sekundi
Powered by Kunena Forum