Поступак прања млекарске опреме

Više
16 jul 2019 14:35 #38150 od Brajović Nebojša
ПОСТУПАК ПРАЊА МЛЕКАРСКЕ ОПРЕМЕ

Правилно извођење прања опреме након испоруке млека млекари подразумева разрађене методе рада и поступке који захтевају одговарајући прибор, средства и обученост особља. Само прање опреме базира се на основним поступцима који се морају увек примењивати.
Први поступак који се примењује јесте испирање лактофриза и опреме, која је била у додиру са млеком, одмах по испоруци. За испирање треба избегавати како хладну тако и превише топлу воду. Испирање треба обавити одмах по испоруци млека да не дође до сушења остатака млека, односно денатурације беланчевина. Употребом прегрејане воде овај процес се још више убрзава а хладна вода проузрокује очвршћавање масти а самим тим и њено отежано уклањање. Оптимална температура воде за испирање је око 35° С.
Прање опреме наступа након завршетка испирања. Углавном се користе средства за прање ( детерџенти) уз употребу специјалних четки разног облика. Температуру раствора ( око 50°С ) и концентрацију раствора одредити према упутству произвођача, којих се треба стриктно придржавати.
Након детаљног прања, следи пражњење лактофриза од раствора детерџента и његово поновно испирање.
Следећи поступак је примена дезинфекционог средства за уништавање преживелих микроорганизама.
Завршни поступак се састоји у проветравању лактофриза ради бржег сушења. Уколико је затворен лактофриз без претходног сушења долази до појаве карактеристичног мириса који се може пренети на млеко при следећој мужи. Славину за истакање млека треба држати отвореном да се оцеди преостала вода која може послужити за развој накнадно продрлих микроорганизама.

Саветодавац за сточарство
Небојша Брајовић

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.590 sekundi
Powered by Kunena Forum