Mere za suzbijanje krompirove zlatice

Više
12 avg 2019 11:53 - 12 avg 2019 11:58 #38296 od Miletaković Sandra
Miletaković Sandra je napravio novu temu: Mere za suzbijanje krompirove zlatice
Krompirova zlatica (Leptinotarsa decemlinaeata) je najznačajnija štetočina krompira, redovno je prisutna u svim lokalitetima gajenja krompira, u brojnosti većem od praga štetnosti. Bez adekvatne zaštite pričinjene štete mogu biti ogromne, ukoliko se ne preduzimaju pravovremene mere suzbijanja. Larve zlatice mogu da prouzrokuju kompletnu defolijaciju krompira. Štete su naročito velike ako se defolijacija desi na početku vegetacije, kada je formiranje krtola ozbiljno ugroženo. Za suzbijanje krompirove zlatice se mogu koristiti različite mere: mehaničke, agrotehničke, hemijske i biološke.
Mehaničke mere: Na manjim površinama radi redukcije brojnosti može se vršiti sakupljanje imaga radi sprečavanja polaganja jaja, uništavanje jaja i sl.
Agrotehničke mere: Plodored - izbegavanje uzgoja krompira u monokulturi! Uzgoj krompira u monokulturi povećava brojnost populacije, a time i troškove hemijskog suzbijanja a i moguće štete.
Hemijsko suzbijanje: Korišćenje insekticida namenjenih suzbijanju krompirove zlatice. Potrebno je poznavati mehanizam delovanja insekticida i neke osnovne principe od kojih zavisi efikasnost njenog uništavanja. Kao posledica intenzivne primene hemijskih sredstava u suzbijanju krompirove zlatice javlja se rezistentnost, naime krompirova latica brzo razvija rezistentnost prema većini insekticida iz svih hemijskih grupa. Da bismo usporili proces sticanja rezistentnosti zlatice prema insekticidima namenjenim njenom suzbijanju potrebno je povremeno menjati insekticid ili grupe insekticida -bez obzira što je dobro delovao. Sva sredstva treba upotrebljavati samo kada je to preko potrebno, a nikako se ne smeju prekoračiti preporučene doze. Tim merame će se usporiti pojava rezistentnosti. Najveća efikasnost u uništavanju zlatice klasičnim insekticidima se postiže kada se izleže 30-50% larvi. Larve prvog i drugog stupnja su najosetljivije na insekticide , tada se tretira -postižu se najbolji rezultati. Efikasnost insekticida zavisi od mehanizma delovanja i momenta primene.
Biološko suzbijanje: korišćenje preparata na bazi nekog živog organizma ( npr.Bacillus thuringiensis var.tenebrioides).
Prilog: Slika: imago krompirove zlatice;
Tabela:Insekticidi koji se koriste u suzbijanju –po mehanizmima delovanja.
Sandra Miletaković, dipl.inž.
PSSS Kruševac
Prilozi:
Poslednja izmena: 12 avg 2019 11:58 od Miletaković Sandra. Razlog: slovna greska

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.578 sekundi