Crna dijamantska jabuka sa Tibeta

Više
16 sep 2019 11:27 - 16 sep 2019 11:30 #38575 od Koprivica Radmila
Koprivica Radmila je napravio novu temu: Crna dijamantska jabuka sa Tibeta
Crna dijamantska jabuka sa Tibeta
Svima nam je poznato da jabuke mogu biti crvene, zelene, žute ili kombinacija te tri boje, ipak postoje jabuke koje mogu biti i crne boje.
Barem se tako može opisati sorta "crnih dijamantskih jabuka" koje rastu samou regiji Niingchi, u autonomnoj regiji Tibeta i izgledaju veoma neobično.
Ove jabuke su veoma tamne ljubičaste boje , gotovo crene , pa ih tako i zovu "crne jabuke". Izgedaju kao da su napravljene od nekog tamnog voska, uglančane te se presijavaju kao neki dijamant na svetlosti.
Specifični klimatski uslovi, mnogo sunca i jako ultraljubičasto zračenje doprinelo da iz crvene boje ove jabuke s Tibeta pređu u tamno ljubičastu boju, kao i nadmorska visina provincije Ningči, gde rastu, kao i drastična temperaturna razlika između dana i noći.
Ove jedinstvene geografske karakteristike čine područje idealnim za rast crnih dijamantskih jabuka. Uzgoj ovih jabuka u voćnjacima na Tibetu počeo je tek 2015. godine.
Kako prenose lokalni portali, niske temperature tokom noći potrebne su da bi se postigla ova boja kore, ali negativna posledica toga je da je prinos po stablu daleko manji nego kod običnih jabuka.
Samo 30 odsto prinosa ispunjava potrebne standarde boje da bi mogle da se prodaju kao crne dijamantske jabuke.
Upravo zbog male količine one se mogu kupiti samo u ekskluzivnim prodavnicama u Pekingu, Šangaju, Guangzou i Šendženu. Crne dijamntske jabuke se prodaju u pakovanju od 6 do 8 komada, a cena im je oko 7.5 američkih dolara.
Radmila Koprivica dipl.ing.
Prilozi:
Poslednja izmena: 16 sep 2019 11:30 od Koprivica Radmila.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.334 sekundi