Malinina mušica izdanka(MMI)-Rasseliella theobaldi

Više
18 sep 2019 11:42 #38618 od Lazić Zorica
Uzročnik tzv.cecidozog sušenja maline je malinina mušica izdanka-MMI.Primarne štete MMI su posledice ishrane larvi neposredno ispod epiredmisa, a sekundarne su posledice gljivičnih infekcija (Fusarium spp.,Alternaria spp.,Phoma spp.,Leptosphaeria coniothyrium) na mestima ishrane larve.

Cecidiozno sušenje nastaje posle ishrane larvi MMI na jednogodišnjim i dvogodišnjim izdancima. Oboljenje prestavlja interakciju štetočina i patogena, pri čemu mehanička oštećenja tkiva nastala ishranom larvi prestavljaju ulazna vrata za prodiranje patogena i nastanak infekcije.
MMI razvija više generacija u toku jedne godine, u našim uslovima četiri.Let imaga počinje krajem aprila i traje do septembra –početka oktobra. Larva se ubušuje pod koru, obično u prizemnom delu jednogodišnjih ili dvogodišnjih izdanaka.Novija istraživanja pokazuju da sve vrste mehaničkih povreda, a posebno mehanizovana berba, pospešuje razvoj ove štetočine.
Da bi se cecidiozno sušenje maline kontrolisalo neoprodno je sprečiti razvoj prve generacije MMI.Pojava se može najefikasnije pratiti postavljanjem feromonskih klopki.U slučaju da ne raspolažemo sa klopkama, pregled malinjaka se vrši u jesen ,zasecanjem 30-40 izdanaka do osnove i skidanjem kore.Ako se u donjem delu izdanka uoče tamne zone i pruge, to je znak sigurnog prisustva MMI.
Sledećeg proleća , krajem marta, desetak izdanaka zaseći tankom iglom,bez oštećenja parehnima. Preglede zaseka vršiti tokom aprila i maja. Kada se uoče, obavezan tretman insekticidima.
Najveću efikasnost su pokazali Actara 25WG folijarno u koncetraciji 0,015 % i Actellic EC 0,1%.
Ako je prognoza insekata izostala, insekticidi se primenjuju kada su izdanci 25-30cm visine, a posle dve nedelje drugi put.Primena insekticida posle berbe je neophodna mera u cilju redukcije MMI u malinjaku.

Zorica Lazić, dipl.inž.zaštite bilja

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.647 sekundi
Powered by Kunena Forum