Саветодавци Србије похађали едукацију из области Геномске селекције

On Mart 13, 2019
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 981

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2019. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржанa je едукацијa за Модул 6 - Геномска селекција.

Едукација је резултат сарадње Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Института за примену науке у пољопривреди са Амбасадом Канаде у Београду.

Геномска селекција је најнапреднија технологија, која осим објективности и високе тачности, има изразито позитиван економски ефекат, који се пре свега односи на цену коштања анализе, брзину којом се добијају резултати и могућност примене добијених резултата. С обзиром на то да ова технологија до сада није широко коришћена као најефикаснија мера за унапређење генетске основе популације говеда у Србији, саветодавци Србије имали су прилику да први пут похађају едукацију из ове области и да стечена знања, кроз организован систем Пољопривредних саветодавних и стручних служби Републике Србије (ПССС), пренесу пољопривредним произвођачима.

Едукација је била дводневна и обухватила је теоријски и практични део.

Теоријски део едукације одржан је 27. фебруара 2019. године у Институту за примену науке у пољопривреди, у Београду. Едукацију је отворила проф. др. Снежана Јанковић, директор Института за примену науке у пољопривреди. Присутнима су се обратили државни секретар господин Жељко Радошевић и помоћник министра, господин Александар Богићевић, у име Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, и отправник послова Амбасаде Канаде, господин Брајан Ебел. У уводним обраћањима је истакнуто да примена методе геномске селекције у говедарству може значајно допринети повећању профитабилности и конкурентности сточарске производње у Србији.

             

             

Након уводних обраћања, др Раде Јовановић, научни саветник Института за примену науке у пољопривреди укратко је упознао полазнике са садржајем и значајем геномске селекције. Предавач на едукацији био је еминентни стручњак из Канаде у области генетике и селекције, господин Борис Берисављевић. Теоријски део едукације обухватио је теме које су се односиле на упознавање са основним појмовима геномске анализе, селекцијским индексима, разликама између геномске и “класичне” оцене приплодне вредности, предностима и економским ефектима геномске селекције, практичним примерима геномске селекције у циљу ефикасније и профитабилније производње млека и меса.

      

 

      

Практични део едукације одржан је 12. марта, 2019. године, на фарми пољопривредног произвођача Драгана Радосављевића у Петровчићу, која је и огледна фарма Института за примену науке у пољопривреди и представља једну од најуспешних фарми у Србији са просечном млечношћу од преко 10. 000 кг по лактацији. У уводном делу присутнима су се обратили проф. др. Снежана Јанковић, директор Института за примену науке у пољопривреди и помоћник министра пољопривреде господин Александар Богићевић, који су још једном указали на предности геномске селекције и важности да се она, кроз трансфер знања, приближи крајњим корисницима односно пољопривредним произвођачима, у циљу унапређења сточарства и пољопривреде Србије уопште.

Практични део едукације обухватио је узимање, индентификацију и припрему узорка за ДНК анализу, на којима ће бити урађена геномска контрола.

     

      

     

       

Прилоге о едукацији за Геномску селекцију направиле су Радио Телевизија Србије и Агро ТВ.

 

 

Извор: ИПН