Одржанa едукацијa саветодаваца „Мој саветодавни профил“ (CECRA)

On Novembar 28, 2019
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 355

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2019. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржанa је едукација саветодаваца Пољопривредних саветодавних и стручних служби Републике Србије (ПССС) за Модул 13 - Мој саветодавни профил.

Модул Мој саветодавни профил представља један од два обавезна CECRA модула (Certificate for European Consultants in Rural Areas – Сертификат за европске консултанте у руралним областима) сертификационог програма за едукацију саветодаваца за рурални развој на подручју Европе.

Едукација је била дводневна и одржана је 28. новембра и 5. децембра 2019. године у Институту за примену науке у пољопривреди, за саветодавацe различитих специјалности, из 23 ПССС.

Едукацију је отворио дирекор Института за примену науке пољопривреди др Раде Јовановић, који је истакао да CECRA сертификациони програм представља да највиши ниво тренинга за обављање саветодавних послова у пољопривреди. У наставку едукације предавачи су дали уводна објашњења CECRA програма сертификације саветодаваца, а др Слађан Станковић је навео и да је Институт за примену науке у пољопривреди од 1. октобра 2019. године, акредитована институција, од стране Европског форума саветодаваца у руралним подручјима (EUFRAS), за одржавање CECRA тренинга саветодаваца.

Циљ едукације био је да саветодавци овладају техникама и вештинама потребним да боље уреде своје радно окружење у складу са захтевима и расположивим ресурсима, како би унапредили свој саветодавни рад. Едукација би се састојала из теоријског и практичног дела. Кроз теоријски рад, саветодавци су стекли знања везана за постављање приоритета и успешнију организацију свог времена и обавеза, постављање циљева и услова за постизање циљева на газдинству. Практични рад обухватио је низ вежби, као што су играње улога, групна конверзација, вежбање активног слушања и парафразирања, које су учесницима омогућиле да унапреде технике и вештине којима се остварује ефикаснији саветодавни рад.

СЛИКЕ

Предавачи на едукацији били су:

Игор Хроватич, CECRA консултант

мр Кристијан Јелаковић, CECRA консултант

др Слађан Станковић, CECRA консултант

 

Извор: ИПН