ОДРЖАНА ЈЕ ЕДУКАЦИЈА САВЕТОДАВАЦА ПОЉОПРИВРЕДНЕ И СТРУЧНЕ СЛУЖБЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА МОДУЛ 14: ДИГИТАЛИЗАЦИЈА У ПОЉОПРИВРЕДИ

On Februar 26, 2020
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 898

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2020. годину, одржанa je едукацијa за Модул 14 - Дигитализација у пољопривреди. Едукацију је организовао Институт за примену науке у пољопривреди, под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и у сарадњи са Пољопривредним факултетом Универзитета у Београду.
Едукација је одржана на Пољопривредном факултету у Београду, 25. фебруара 2020. године, за око 300 учесника. Полазници едукације су саветодавци Пољопривредне саветодавне и стручне службе са целог подручја Републике Србије (ПССС), а учешће су узели и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Покрајинског секретаријата за пољопривреду АП Војводине, професори Пољопривредног факултета, професори средњих пољопривредних школа, представници Привредне коморе Србије и студенти Пољопривредног факултета, односно око 300 стручњака из области пољопривреде.
Фокус модула, у складу са приоритетима Владе Србије, био је на дигитализацији и прецизној пољоприврeди као савременим светским трендовима. Примарни циљ едукације је унапређење нивоа знања пољопривредних саветодаваца у области нових технологија и трансфер знања до  произвођача. У ширем контексту едукација има за циљ бољу информисаност стручњака у сфери пољопривреде о могућностима, коришћењу и бенефиту дигитализације у различитим областима пољопривредне производње.
Едукацију је отворио др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди, а у уводном делу, присутнима су се обратили господин Сенад Махмутовић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, проф. др Душан Живковић, декан Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, проф. др Владимир Црнојевић, директор Института BioSens – истраживачо-развојнни институт за информационе технологије, господин Младен Петковић, помоћник поктајинског секретара, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине и господин Милан Хусњак, председник савета SESAN – мрежа саветодавних  служби за подручје Југоисточне Европе. Пре почетка предавања, др Наташа Толимир, упознала је присутне са системом континуиране едукације саветодаваца и трансфера знања до пољопривредних произвођача, који спроводи Институт за примену науке у пољопривреди.
Након уводног предавања о дигитализацији у пољопривреди, које је одржао проф. др Владимир Црнојевић, директор Института BioSens, предавања је одржао тим стручњака овог Института, Милош Панџић, Момир Алвировић, др Оскар Марко и др Гордан Мимић, на тему сателитских технологија, беспилотних летелица, сензорских и других технологија. Дали су посебан осврт на анализу излазних података наведених уређаја/технологија, односно презентовали како се од високотехнолошких концепата долази до конкретних препорука за пољопривредника, а како би они имали тачнији увид у производњу и могућност да на оптималан начин воде своја газдинства, односно остваре повећање приноса, профита и одрживост производње.  
Прилоге о едукацији Дигитализација у пољопривреди направила је Радио Телевизија Србије.

Извор: ИПН