Одржана он лајн едукација саветодаваца ПССС за Модул 1, 2 i 3 -Увођење стандарда - GlobalG.A.P.у пољопривредну производњу

On April 21, 2020
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 682

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2020. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, одржане су едукације за


Модул 1: Увођење стандарда - GlobalG.A.P. у сектору ратарско-повртарске производње;


Модул 2: Увођење стандарда – GlobalG.A.P. у сектору воћарске производње и


Модул 3: Увођење стандарда - GlobalG.A.P. у пољопривредну производњу – заштита биљa

Tеоријски део едукација је одржан 14. и 15. априла 2020. године кроз учење на даљину, односно (он лајн окружење), емитовањем директно на You Tube каналу.

Едукацију је отворио др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди, а присутнима се обратила и др Ивана Бакић, координатор Саветодавног модула „Јачање конкурентности биљне производње кроз подизање стандарда у примарној производњи воћа и поврћа” у 2020. години.

 Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове из области ратарства и повртарства, воћарства и заштите биља.

Предавачи на едукацији били су Јанош Варга, SGS консултант за увођење GlobalG.A.P. стандарда у пољопривредну производњу и др Славица Чолић из Института за примену науке у пољопривреди.


Едукативни Модули 1, 2 и 3 се спроводе другу годину заредом и представљају стручну, теоријску и практичну подршку свим учесницима у спровођењу Саветодавног модула „Јачање конкурентности биљне производње кроз подизање стандарда у примарној производњи воћа и поврћа“ у 2020. години. Саветодавни модул спроводиће пољопривредни саветодавци задужени за послове из области ратарства и повртарства, воћарства и заштите биља и на тај начин допринеће се, не само подизању општег нивоа свести произвођача о значају увођења стандарда и производње здравствено исправне хране, већ и примена неопходних мера у оквиру критичних тачака са најнижим стандардом. Те критичне тачке су препознате као приоритетне када је у питању рад са пољопривредним газдинствима како би се постигла стандардизована производња, а то су: управљање водама, управљање отпадом, период пре жетве/ бербе (микробиолошке опасности), очување животне средине, вођење евиденције, калибрација опреме, одржавање хигијене, здравље, безбедност и добробит радника. На крају, учесници едукације су информисани о могућностима коришћења подстицајних средстава које даје држава, као подршку увођењу стандарда у пољопривредну производњу. Очекује се да ће резултат рада саветодаваца бити не само подизање свести о значају стандарда и сертификата у целом ланцу производње, већ и повећање броја произвођача који поседују GlobalG.A.P. сертификат. Такође, у оквиру поменутих едукација саветодавци су имали прилику да се упознају са најновијим трендовима у свету када је у питању стандардизована производња, чување, паковање и маркетинг свежег воћа и поврћа.

 
Материјал са едукације

Извор:ИПН