Одржана едукација саветодаваца ПССС са темом: Сеоски туризам у функцији одрживог руралног развоја са акцентом на производе са додатом вредношћу и директну продају

On Maj 08, 2020
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 436

Едукација за Модул 13 - Сеоски туризам у функцији одрживог руралног развоја са акцентом на производе са додатом вредношћу и директну продају, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржана је у складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2020. годину.


Едукација је била дводневна. Први део едукације одржан  је у Институту за примену науке у пољопривреди, 11. и 12. марта 2020. године, за две групе учесника,а други део 7. маја 2020. године за обе групе, кроз учење на даљину, односно он лајн, емитовањем на You Tube каналу.


Модератори едукације били др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди и др Наташа Толимир.


Полазници едукације су били саветодавци 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), различитих специјалности.


Предавачи на едукацији били су: ма Данијела Вићентијевић,  Министарство трговине, туризма и телекомуникација, др Бранко Красојевић, Агенција за консалтинг и менаџмент „Саветник у туризму“ и др Предраг Вуковић, Институт за економику пољопривреде, Београд.


Циљеви едукације дефинисани су у складу са Стратегијом пољопривреде и руралног развоја Републике Србије 2014-2024., која препознаје развој руралног туризма као начин за диверзификацију прихода пољопривредних газдинстава, унапређење инфраструктуре, смањење незапослености и јачање занатства у руралним подручјима Србије. Основни циљ едукације био је подизање нивоа знања саветодаваца из области сеоског туризма и оспособљавање за помоћ сеоским домаћинствима се баве развојем руралног туризма или планирају да се баве. На овај начин модул је усмерен и на повећање прихода од сеоског туризма и пољопривреде - кроз различите врсте услуга и продају пољопривредних производа - хране и пића.
Такође, ова едукација представља подршку саветодавцима за активности у вези са спровођењем Мере 7 IPARD II програма: Диверзификација пољопривредних газдинстава и развој пословања.


У складу са циљем едукације, кроз предавања, вежбе и интерактивни рад у учионици и директно укључивање учесника едукације на You Tube канал и преко Вибер групе у оквиру он лајн едукације, обрађене су теме које су се односиле на: правилнике за категоризацију сеоских туристичких домаћинстава, покретање бизниса у сеоском туризму, пласман пољопривредних производа, креирање додатне вредности пољопривредних производа и припрему бизнис плана за конкурисање код домаћих извора финансирања.Материјал са едукације

>Материјал<


Извор: ИПН