Одржана едукација саветодаваца ПССС за Модул 7: Сортимент и агротехничке мере за гајeње воћа намењеног за прераду и производњу воћних ракија

On Maj 21, 2020
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 501

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2020. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржана је едукација за Модул 7 - Сортимент и агротехничке мере за гајeње воћа намењеног за прераду и производњу воћних ракија.
Први дан едукације (теоријски део) одржан је 20. маја 2020. године кроз учење на даљину (он лајн), директним емитовањем на You Tube каналу. Други дан едукације (практична обука) биће реализован на терену.


Едукацију је отворила и модерирала др Славица Чолић, координатор модула 7.


Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове из области воћарства и виноградарства.


Предавачи су били:
Весна Радојичић, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије,
др Иван Урошевић, Савез прозвођача ракије Србије,
проф. др Ненад Магазин, Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду и
др Бранко Поповић, Институт за воћарство у Чачку.

Први дан едукације имао је за циљ проширење знања пољопривредних саветодаваца из области сортимента, гајења, бербе и складиштења воћа намењеног за производњу воћних ракија. Очекује се да резултат едукације буде побољшање саветодавног рада у наведеној области, кроз преношење знања и информација произвођачима и њихову директну примену у пракси, у функцији унапређења квалитета сировине за производњу ракија.


Током предавања и интерактивног рада који је остварен кроз постављање питања и коментара на You Tube каналу и преко Вибер групе за Модул 7, на едукацији су обрађене теме које су се односиле на: законску регулативу и мере за унапређење производње и тржишта ракије у Србији,  избор воћних врста оптималних за производњу ракије и аутохтоне сорте за производњу ракија врхунског квалитета, методе за одређивање момента бербе, бербу и руковање плодовима после бербе, промене у плодовима током сазревања, физиолошку и технолошку зрелост и на утицај степена зрелости плодова на квалитет воћних ракија.

Материјал са едукације

Извор: ИПН