Одржана едукација саветодаваца ПССС за Модул 8: Виноградарско-вински сектор – законске основе (регистри, декларисање вина, ознаке географског порекла)

On Jun 02, 2020
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 1160

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2020. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН) и у сарадњи са средњом школом “Свети Трифун” из Александровца, одржана је едукација за Модул 8: Виноградарско-вински сектор – законске основе (регистри, декларисање вина, ознаке географског порекла).

Едукација је одржана 29. маја 2020. године у Александровцу, у средњој пољопривредној школи “Свети Трифун”.

Едукацију је отворио др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди, а у уводном делу, присутнима су се обратили господин Бранко Рајичић, директор школе Свети Трифун и др Драган Раховић, руководилац саветодавног модула „Унапређење производње и прераде грожђа“.

Едукацију је модерирала др Славица Чолић, координатор модула 8. Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове из области воћарства и виноградарства.

Предавачи су били: мр Јелена Кузмановић, руководилац Групе за виноградарство и винарство, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Гордана Томић, самостални саветник за политику квалитета вина и ароматизованих производа од вина и Војкан Стојановић, саветник за Виноградарски регистар и Винарски регистар, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Едукација је имала за циљ да информише саветодавце ПССС о принципима, регулативи и процедурама везаним за упис произвођача грожђа у Виноградарски регистар и произвођача вина у Винарски регистар, установљавање ознака географског порекла вина у Србији и производње вина са географским пореклом, као и везаним за декларисање вина. Ово ће саветодавцима омогућити да у свом раду са пољопривредним газдинствима, односно произвођачима грожђа и вина, могу пружати информације у вези са обавезом уписа у наведене регистре, основама декларисања вина и могућностима укључивања у систем производње вина са ознаком географског порекла. По завршетку предавања, учесници едукације су заједно са домаћинима, предавачима, представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди, обишли Музеј винарства и виноградарства, који се налази у оквиру некадашњег винског подрума школе Свети Трифун.

Материјал са едукације: