Одржан Девети семинaр ПССС

On Decembar 22, 2017
Categories: Dogadjanja, Info
Hits: 1018

„Истина је цела, без младих нема села“

У организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди од 12. до 14. децембра 2017. године нa Злaтибору одржан је Девети семинар Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије.
У раду Семинара су учествовали представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Српске академије наука и уметности, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Амбасаде Краљевине Холандије, пољопривредних саветодавних и стручних служби Републике Србије, као и представници факултета и института, средњих пољопривредних школа, представници општина, представници младих пољопривредника и удружења пољопривредних произвођача.

Уводни говор одржали су проф. др Снежана Јанковић, директор Института за примену науке у пољопривреди, Жељко Радошевић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, академик Драган Шкорић, председник Одбора за село Српске академије наука и уметности, Герт Китс Ниувенкамп, аташе за пољопривреду Краљевине Холандије за Западни Балкан, и Зоран Радосављевић, директор Средње пољопривредне школе из Свилајнца.

Са активностима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Сектора за рурални развој у функцији развоја пољопривреде и улогом Пољопривредних саветодавних и стручних служби у 2018. години, са посебним освртом на ИПАРД, саветодавце су упознали Зоран Јањатовић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде и Радивој Надлачки, посебни саветник министра.

Визију останка младих на селу, у име Одбора за село Српске академије наука и уметности изнео је академик Драган Шкорић, док је проф. др Милован Митровић представио идејни акциони пројекат одрживог развоја села у Србији.

Деветом семинару Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије присуствовало је преко 300 учесника, који су се едуковали кроз предавања и радионицама за ратарство, сточарство, воћарство и заштиту биља и FADN. Предавачи су упознали саветодавце са актуелним темама из области саветодавства и пољопривредне струке. На овом скупу представљен је модел саветодавног рада кроз пример саветодавних модула, добијање производа са додатом вредношћу, и бројне друге актуелне теме, попут IPARD и FADN, од значаја за саветодавни рад и развој пољопривреде Србије.

У циљу промоције рада саветодавне службе и пољопривреде Србије организована је традиционална изложба пољопривредних под називом „На прагу мога газдинства“. На изложби су представљени производи који су настали као резултат сарадње ПССС са пољопривредним газдинставима и удружењима пољопривредника. Изложба истовремено репрезентује пољопривреду наше земље и резултате саветодавног рада, а и ове године је имала такмичарски карактер, па је тако по оцени стручног жирија најбољу презентацију традиционалних производа имала ПССС Шабац. На изложби фотографија на тему рада са младима, највише гласова је освојила фотографија коју је направио ПССС Чачак. Трећег дана, саветодавне службе су добиле прилику да представе свој рад са младима. Најбољу презентацију имала је презентација ПССС Косовска Митровица. ПССС су такође добиле задатак да представе свој рад на тему финализације производње на пољопривредним газдинствима - производи са додатом вредношћу. На ову тему победу је однела ПССС Пирот, која је тиме понела титулу за најбољу службу за 2017. годину.

Први дан:
Презентације

Други дан:
Презентације

Трећи дан:
Презентације


Извор: ИПН