Opadanje plodova voćaka

Više
17 apr 2018 07:07 #32567 od Milosavljević Biljana
Milosavljević Biljana je napravio novu temu: Opadanje plodova voćaka
Do opadanja plodova pre svega dovodi : nedostatak vode, mineralnog azota i mikroelemenata kao i poremećaji u prometu organskih supstanci. Od meteoroloških činilaca po svojoj učestalosti veoma su važni previše suv vazduh i pojačana transpiracija ( naročito u vreme cvetanja), , mrazevi i jak vetar. Otpadanje plodova pospešuju negativni uticaji bolesti i štetočina.
Otpadanje plodova posle zametanja je normalna pojava.Kada se manifestuje u normalnom obimu, ona je čak i povoljna, jer omogućuje bolji kvalitet preostalih plodova. U idealnim slučajevima ovo otpadanje eliminiše potrebu za proređivanjem plodova.. Pri jačem intenzitetu, otpadanje plodova prouzrokuje umanjen prinos i na kraju rentabilnost voćarske proizvodnje uopšte.
Sa otpadanjem plodova se možemo sresti neposredno posle zametanja plodova ( tzv. junsko otpadanje plodova), pre berbe i otpadanje tokom čitavog perioda razvitka plodova.. Različiti su uzroci koji dovode do ove štetne pojave. U prvom redu to su biološki činioci u vezi sa oplođenjem od kojih treba pre svega izdvojiti tri: rano abortiranje embriona, odsustvo embriona u nekim semenim pupoljcima i preterana bujnost sa intenzivnim porastom letorasta sa intenzivnom potrošnjom organske materije.
Kad su ishrana biljaka i navodnjavanje u pitanju, do otpadanja plodova dovodi : nedostatak vode, mineralnog azota i mikroelemenata kao i poremećaji u prometu organskih supstanci.
Od meteoroloških činilaca po svojoj učestalosti veoma su važni previše suv vazduh i pojačana transpiracija ( naročito u vreme cvetanja), mrazevi i jak vetar koji može izazvati masovno otpadanje plodova pred berbu..
I na kraju otpadanje plodova negativni uticaji bolesti i štetočina.
Prevencija u slučaju ove štetne pojave je : upotreba bezvirusnog sadnog materijala, podizanje zasada na parcelama pogodnom za voćarsku proizvodnju, sprovođenje svih agrotehničkih i pomotehničkih mera, a pre svega đubrenja, navodnjavanja, zaštite i rezidbe.


Biljana Milosavljević
PSSS Kragujevac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.358 sekundi