Šipurak, Divlja ruža

Više
26 jul 2018 10:42 #33835 od Milosavljević Biljana
Milosavljević Biljana je napravio novu temu: Šipurak, Divlja ruža
U okviru ove vrste uočena je izuzetno velika varijabilnost u morfološkim pokazateljima. Plodovi šipurka korišćeni su za jelo još od starog veka. Danas ima veliku primenu u medicini i farmaceutskoj industriji.
Plod šipurka je najbogatiji prirodni izvor vitamina C. Količina askorbinske kiseline u zrelim plodovima je od 400 mg% do 1400 mg %. Takođe u sušenim plodovima ili u prerađenim proizvodima, velika količina ovog vitamina se zadržava. Pored vitamina C, u plodovima su zastupljeni Karoten, invertni šećeri i saharoza, organske kiseline, pektin, tanini, bojene i mineralne materije.
U svetu , šipurak se prerađuje za supe, kompote, sirup, vino. Kod nas se od šipurka pravi pekmez, kao izuzetan izvor vitamina C u zimskim mesecima. Takođe od sušenih plodova i listova pravi se čaj.
Prvo plantažno uzgajanje šipurka ostvareno je u Salašu Noćajskom, gde se sav rod prerađuje u poluproizvod- bazu za pekmez. Prinosom od 4 kg po žbunu i selekcijom sejanaca s većim reproduktivnim potencijalom i manje trnovitim postiže se siguran plasman proizvoda.

Dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva
Biljana Milosavljević
PSSS Kragujevac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.583 sekundi