ОДРЕЂИВАЊЕ ОПТИМАЛНОГ ВРЕМЕНА БЕРБЕ ЈАБУКЕ

Više
05 sep 2018 12:32 #34134 od Bušatović Radomir
Bušatović Radomir je napravio novu temu: ОДРЕЂИВАЊЕ ОПТИМАЛНОГ ВРЕМЕНА БЕРБЕ ЈАБУКЕ
Берба плодова представља један од најважнијих тренутака у савременој технологији гајења воћа. Јабука спада у групу воћних врста чији плодови појединих сорти у свежем стању могу дуго да се чувају , коришћењем савремених метода. Плодови јабуке намењени за дуже чување треба да се беру у фази ране зрелости. Зрелост плодова у моменту бербе има одлучујући утицај на њихову способност чувања и квалитет после складиштења, презрело воће наставља да зри убрзаним темпом и у току складиштења те долази до деградације меса плода (брзо опадање нивоа киселина и чврстоће меса, појава брашњавости) и делимичног или потпуног пропадања плодова. Насупорт томе, прерано убрани плодови су недовољно развијени, слабије крупноће и обојености, лошег укуса.

- Методе за процену наступања оптималног времена бербе:

1. Број дана од пуног цветања до бербе;

2. Сума температура од пуног цветања до бербе;

3. Број дана од Т стадијума плода до бербе.

- Допунске методе

1. Промена основне и допунске боје покожице плода;
2. Промена боје семењаче;
3. Лакоћа одвајања плода од гране.

-Егзактне методе

1. Јодно – скробни тест;
2. Рефрактометриски индекс;
3. Чврстина плода ;
4. Мерење интензитета дисања и садржај етилена у плодовима.


Скробно – јодна метода за утврђивање фазе зрења и датума бербе јабуке

Ова метода се користи у одређивању зрелости плодова односно праћењу процеса разградње скроба у плодовима током њиховог сазревања при чему како сазревање плодова одмиче , скроб се све више разграђује на просте шећере.
За спровођење теста узима се узорак од 10 плодова исте сорте из засада , најмање 2-3 недеље пре очекиване бербе са разних стабала и делова круне по систему једно стабло један плод.
Попречно пресечени плодови преко средине потапају се у припремљен раствор ( 10 грама кристала јода, 40 грама калијум јодида и 4 л топле воде), и након неколико минута месо плода ће почети да мења боју у плаво и тада треба приступити визуелним оцењивањем плодова јабуке. На местима где је у плоду дошло до разградње скроба неће се задржати боја , а на местима где има скроба пресек ће бити обојен у тамно плаву боју. Уколико су плодови мањег степена зрелости површина пресека биће обојенија, а уколико је пресек плода мањег интензитета обојености оцена је већа а сам тим и плод зрелији. Резултате теста упоредити са шемом у прилогу на којој је у скали од 1 до 8 оцењен степен зрелости плодова, где је оценом 1 означен потпуно зелен плод, а оценом 8 презрео плод.
Не заборавите да је јод отров те стога плодове који су тестирани не користите за исхрану људи и животиња и обавезно их баците, а посуду са јодом држите ван домашаја деце и на тамном месту.

Дипл.инж. Бушатовић Радомир


.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.588 sekundi