Negovanje krune voćaka

Više
16 jan 2020 08:47 #39916 od Dragićević-Filipović Snežana
Negovanje krune voćaka
Negovanje krune voćaka obuhvata čitav niz operacija koje se izvode na različitim delovima voćke i imaju za cilj regulisanje rodnosti, reproduktivnog razvitka voćaka i poboljšanje kvaliteta plodova.Jedna od veoma važnih operacija je rezidba voćaka , kojom se formira dobra kruna, pravovremen početak plodonošenja, ujednačena i redovna rodnost, prinos i kvalitet plodova. Obavlja se u dva navrata :zimi (u periodu od opadanja lišća i sve do početka kretanja vegetacije) i u leto po završetku intezivnog porasta i na samom početku diferenciranja cvetnih pupoljaka.
Zimskom rezidbom voća uglavnom regulišemo rodnost voćaka, obrazujemo krunu, vršimo podmlađivanje voćaka. Rezidba je neophodna agrotehnička mera, prvenstveno za održavanje dobrog zdravstvenog stanja voćaka. Ovom rezidbom proređuje se suvišno rodno drvo da bi se opterećenje voćke uskladilo sa vegetativnim potencijalom.Ukoliko je voćka bujnija ostavlja se više rodnog drveta i obrnuto.
Od velike važnosti je održavanje vršnog dela krune određene visine i vegetativnog prirasta.Veoma je važno da vršni deo krune bude aktivan jer se na taj način stimuliše dotok vode i sam vrh krune i u niže obrastajuće grane.Istovremeno ne sme se dozvoliti da se bujni mladari i vodopije ostavljaju na vršnom delu krune već treba ostavljati umereno bujne mladare koji će postati rodne grane. Vršni deo krune uvek mora da se završi sa letorastom umerene bujnosti.
Mora se nastojati da se svake godine formira mlado rodno drvo jer se na taj način obezbeđuje dobar rod i visok kvalitet plodova.Vrhovi bočnih grana kao i vrh krune treba da se završavaju umereno bujnim letorastom iz predhodne vegetacije.
Letnja rezidba se izvodi po prestanku intezivnog rasta novih mladara, odnosno na početku diferenciranja cvetnih pupoljaka .Tom rezidbom se uklanjaju bujni mladari i vodopije ,stare rodne grane koje ne donose rod.Na taj način postižemo da kruna bude dobro osvetljena što omogućava da se rodno drvo dobro pripremi za narednu godinu a ishrana već zametnutih plodova.
Kod voćnih vrsta i sorata koje kasnije dozrevaju zimska rezidba je u stvari osnovna, a letnja, dopunska rezidba.Kombinacijom ove dve rezidbe postiže se redovno rađanje, visoki proizvodni potencijal voćaka i dobar kvalitet plodova.

PSSS Čačak Snežana Dragićević-Filipović

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.505 sekundi
Powered by Kunena Forum