Pravilna obrada zemljišta

Više
17 jan 2018 10:15 #31280 od Vujinović Snježana
Vujinović Snježana je napravio novu temu: Pravilna obrada zemljišta
Pravilna obrada zemljišta je veoma značajna jer ona treba da održi i popravi strukuturu zemljišta, kao i njegova fizičko-hemijska i mikrobiološka svojstva. Posebno je važno uraditi pravilnu obradu zemljišta u intenzivnoj povrtarskoj proizvodnji, gde se smenjuje više vrsta biljaka u toku godine, i na tim parcelama se zbog intenzivnog đubrenja i navodnjavanja, narušava strukutra i snižava plodnost zemljišta. Najbolje je zemljište obraditi u kasnu jesen ili početkom zime, kada na parcelama nema plodova. Zemljište se ore na dubinu 35-40 cm. Oranični sloj treba prevrnuti i izložiti uticaju vlage, vazduha i mraza. Dubokim oranjem vlaga se u toku zimskog perioda nagomilava u zemljištu koje se s proleća brzo prosuši, tako da se na vreme mogu obaviti pripremiti za setvu, odnosno sadnju ranog povrća.
Oranice i bašte koje su u toku jeseni duboko uzorane ne treba obrađivati u proleće, jer se oranjem gubi mnogo zemljišne vlage, na površinu se iznose donji, vlažni slojevi, iz kojih vlaga lako isparava. Ukoliko je zemljište jako zakorovljeno i od dubokog jesenjeg oranja se sabilo, odnosno jako sleglo, ili ako je zimsko povrće rano skinuto, mora se ponovo uzorati. Tada se to radi na dubinu od 15-ak cm, a površina još istog dana podrlja, da bi se gubljenje vlage svelo na što manju meru. Ukoliko se ne odradi zimsko oranje, u proleće se primenjuje plića obrada, na 15-ak cm. Zatim, zemljište se odmah kultivira i površinski sloj dubine 5-10 cm priprema za setvu, odnosno sadnju. Sa tako pripremljenog zemljišta sprečava se gubitak vlage. Kako bi mlade biljke ujednačeno nicale, površinsi sloj mora biti rastresit i mrvičast. Zbog toga zemljište valja podrljati, jednom ili u više navrata kultivirati, zavisno od tipa zemljišta, odnosno zakorovljenosti. Rastresito i suvo zemljište pre setve treba povaljati jer se time omogućava kretanje vlage prema površini zemlje.

Snježana Vujinović, dipl.inž.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.478 sekundi