Основни недостаци обрадивих ораничних површина шумадијског Управног округа

Više
20 feb 2018 20:37 #31742 od Nešković Suzana
• Повећан ацидитет земљишта поред примарног настао је као последица секундарног закишељавања неправилном употребом физиолошки киселих ђубрива, киселим кишама и разним другим аеро загађењима. На основу досадашњег рада и резултата неопходно је даље спровођење мелиоративне мере калцификације бескречних, киселих земљишта која је дала своје прве резултате.
• Низак садржај лакоприступачног фосфора настао као последица изостављања ђубрења минералним ђубривима у дужем временском периоду али и услед појачане киселости земљишта која утиче на приступачност овог елемента. Решавање проблема киселих ораничних површина доприноси решењу и овог проблема. Калцификацијом се побољшавају услови исхране биљака фосфором. Тешко растворљива и за биљке неприступачна фосфорна једињења у присуству креча прелазе у облике које биљке могу да користе за своју исхрану. Поред наведеног, да би се повећао садржај фосфора у земљиштима Шумадије, обзиром на тренутно стање, неопходно је спровести мелиоративно уношење фосфорних ђубрива тзв. фосфатизација.
• Смањен садржај органских материја и хумуса настао као последица недостатка расположивих количина органског ђубрива услед смањења сточног фонда. Да би се одржао али и повећао садржај хумуса мора се приступити коришћењу алтернативних извора органске материје: гајење и заоравање биљака за зеленишно ђубрење (сидерација) и производња компоста. Обзиром на потребу спровођења мере калцификације на нашем подручју, хумизација је такође неопходна и за њену успешност у будућем периоду.
• Погоршана структура земљишта, лош водни , ваздушни и топлотни режим земљишта као последица недостатка калцијума и хумуса у земљиштима Шумадије. Неповољна структура додатно отежава спровођење правовремене и квалитетне агротехнике. Предузимањем мера калцификације и хумизације, може се постепено постићи мрвичаста структура која највише одговара културним биљкама и на којима се могу постићи далеко бољи резултати у производњи.

Осим наведених својстава, земљишта Шумадије одликују се:
• Високим садржајем калијума са слабо израженим колебањима, као
последица утицаја педогенезе у формирању земљишта, на матичном
супстрату богатом калијумом. Вредности садржаја лакоприступачног калијума у земљиштима Шумадије указују на могућност рационализације употребе ђубрива са овим макроелементом.


Сузана Нешковић
ПССС Крагујевац доо
Prilozi:

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 1.390 sekundi
Powered by Kunena Forum