Kukuruz, potreba za vodom, Milanka Miladinović

Više
28 jun 2018 21:19 #33581 od Miladinović Milanka
Kukuruz je kultura koja dobro podnosi sušu jer ima dobro razvijen korenov sistem koji prodire do dubljih zemljišnih slojeva; takođe, biljka kukuruza je dobro prilagođena da iskoristi vlagu, lišće je postavljeno tako da se voda prilikom padavina sliva niz list i stablo i dospeva u zemljište u zoni gde biljka može lako da je usvoji.
Potrebe za vodom u pojedinim fazama rasta i razvića nisu iste, tako da kukuruz od nicanja do faze 7 do 8 listova koristi oko 12 % ukupnih potreba za vodom, u periodu metličenja oko 19 %, a u periodu cvetanja i do23 %. Najveće potebe za vodom kod kukuruza su u periodu od cvetanja do završetka oplodnje, oko 28 do 30 %.Ostatak vode se troši u periodu nalivanja zrna.Kritičan period kukuruza u potrošnji vode je period 10 dana pre metličenja do 20 dana posle cvetanja.Nedostatak vlage u ovom periodu može imati veliki uticaj na prinos i ne može se nadoknaditi u kasnijim fazama razvića.
Ukupne potrebe kukuruza za vodom u toku vegetacionog perioda iznose 450 do 530 mm, pri tome najveće potrebe biljaka su, prema napred rečenom, u periodu juna, jula i avgusta meseca (28 do 30 %).
Milanka Miladinović

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.523 sekundi
Powered by Kunena Forum