Organsko povrtarstvo- radovi u martu

Više
03 mar 2020 23:09 #40581 od Vuksanović Ljiljana
Vuksanović Ljiljana je napravio novu temu: Organsko povrtarstvo- radovi u martu
Mart mesec je meset setve. Potrebno je 7-10 sunčanih dana u kontinuitetu da bi se zemljište prosušilo i ugrejalo što je osnovni preduslov njene obrade i setve. Unos organskih đubriva se sprovodi po planu na površinama gde će se gajiti kulture koje dobro podnose stajnjak ili kompost. Pošto je kasno za unos đubriva pred samu obradu zemljišta, ostaviti zgoreli stajnjak ili kompost sa strane kako bi se kasnije dodao u jamice ili kanale za sađenje, prilikom rasađivanja onim kulturama kojima je neophodno više hraniva. Leje gde će se sejati grašak ne đubriti uopšte. Nabaviti arpadžik crnog i crvenog luka, čenove belog luka, semena zeleni, praziluka, graška, salate, blitve, spanaća, cvekle...Važna je dezinfekcija semena koje se seje u zdravo zemljište a naročito je važna higijena u plasteniku i klijalištu gde se seme seje isključivo u dezinfikovano zemljište. Sadni materijal mora biti zdrav, biljke ne povređivati tokom rasađivanja a po presađivanju ih negovati, svakodnevno pregledati i odsecati i uništavati svaki bolesni list. Uništavati osušene korovske biljke oko povrtnjaka jer doprinose razvoju i širenju nekih bolesti.
Sitno seme šargarepe, celera, peršuna, salate sejati na dubinu od 0,5-1 cm, srednje krupno seme kakvo imaju kupusnjače, rotkve, crni luk,praziluk,paradajz, paprika sejati na dubinu od 2-3 cm. Krupno seme imaju tikve, lubenice, dinje, grašak,krastavci, cvekla, spanać, pasulj i njih sejati na veću dubinu, 3-4 cm. Naklijavati krtole krompira na svetlom i toplom mestu ali daleko od direktnog uticaja sunca sve dok izdanci ne počnu da niču. U takvim uslovima iz gomolja izbijaji kratke, čvrste klice koje nakon sađenja brzo izlaze iz zemlje, krompir ranije sazreva i prinosi su veći. Krtole su spremne za sađenje kada su izdanci 3-4 cm dužine. U drugoj dekadi sejati papriku, paradajz, kupus, spanać u mlake leje. U trećoj dekadi rasaditi glavičastu salatu, kupus, kelj a u zaštićeni prostor posejati lubenicu i dinju.

Izvor:Organsko baštovanstvo Ljiljana Vuksanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.482 sekundi