MERE ZAŠTITE KROMPIRA OD KROMPIROVOG MOLJCA

Više
17 avg 2017 13:59 #29559 od Nišavić-Veljković Vesna
MERE ZAŠTITE KROMPIRA OD KROMPIROVOG MOLJCA
U proizvodnim regionima, krompirov moljac, posebno predstavlja problem i spada u najznačajnije štetočine krompira,. To je leptir dužine 10mm-12mm čiji je raspon krila 28-30mm. Prednja krila su smeđe-žute boje, dok su zadnja sa sjajno ljubičastim odsjajem.
Štete nanosi tokom vegetacije u polju, a u povoljnim uslovima i u skladištima krompira. U toku vegetacije ispiljene gusenice stvaraju mine na lišću i hodnike u stabljici, što dovodi do propadanja i prevremenog starenja nadzemnog dela biljke. Međutim, najveće štete pričinjava na kraju vegetacije napadajući krtole krompira na polju. Unošenjem krtola sa larvama krompirovog moljca u skladišta u kojima nije regulisana temperatura, larve nastavljaju svoj razvoj i oštećuju krtole tako da može doći do potpunog gubitka prinosa. Krompirov moljac može da razvije 5 generacija u polju, a u skladištima, ako su povoljni uslovi može da razvije još 2-3 generacije. Sa povećanjem temperature smanjuje se potrebno vreme za razvoj svakog stadijuma i omogućava se razvoj većeg broja generacija.
Mere zaštite krompira od krompirovog moljca:
- Za sadnju koristiti zdrave krtole
- Ranija sadnja krompira i saditi sorte kraće vegetacije
- Krtole saditi dublje, na dubinu 10-15cm
- Krtole zaštititi formiranjem bankova koje treba održavati tokom cele godine
- Odgovarajuće navodnjavanje tokom vegetacije kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i održala kompaktnost bankova.
- Pratiti pojavu i brojnost postavljanjem feromonskih klopki, dok polaganje jaja, piljenje i razvoj larvi pratiti vizuelnim osmatranjem i ukoliko se registruje polaganje jaja na listovima
primeniti insekticide ovicidno-larvicidnog delovanja.
- Ukoliko se u momentu promene boje cime i njenog sušenja utvrdi velika brojnost odraslih jedinki, primeniti insekticide ovicidno-larvicidnog delovanja. Zbog dužine razvoja larvi tretman se mora ponoviti nakon 8-10 dana.
- Podesiti vreme vađenja krompira. Odloženo vađenje krompira doprinosi povećanju šteta.
- Vađenje krtola uskladiti sa mogućnošću sklanjanja krtola sa njive. Ne ostavljati krtole na njivi tokom noći, jer može doći do polaganja jaja na krtole koje će se uneti u skladište
- Ostaci cime i preostale krtole posle vađenja se moraju uništiti, jer krompirov moljac prezimljava u stadijumu lutke u krtolama i sasušenim ostacima cime, odakle izleću leptiriu
novoj sezoni.
- Pre skladištenja novog krompira obavezno skladišta očistiti od zaostalih krtola i sve otvore zaštititi kako bi se sprečilo doletanje moljca spolja.
- Skladištiti samo zdrave krtole
- Obavezan je plodored
- Krompir skladištiti u prostor sa mogućnošću podešavanje temperature ispod praga razvoja moljca 10°C, kako bi se izbegao dalji razvoj generacija u zatvorenom prostoru.

Vesna Nišavić Veljković
PSSS Čačak

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 2.026 sekundi
Powered by Kunena Forum