Nega zasada - Petrović Mirjana

Više
15 dec 2017 12:54 #30946 od Petrović Mirjana
Petrović Mirjana je napravio novu temu: Nega zasada - Petrović Mirjana
Posle obavljene berbe naše angažovanje u voćnjacima ne prestaje, već se odrađuju pripreme za predstojeću zimu i narednu vegetaciju. Nastupanjem hladnog vremena biljke zaustavljaju rast i povlače hranljive materije u koren i usporavaju protok biljnih sokova. Međutim, zbog duge i tople jeseni može doći do toga da biljke ne prepoznaju potrebu za zimskim mirovanjem. U tom slučaju dolazi do ponovnog kretanja vegetacije što je jako štetno ukoliko nastupi nagli pad temperature, jer prouzrokuje izmrzavanje nabubrelih pupoljaka, pucanje kore, smrzavanje debla i sadnica. Izbegavanje ovakvih situacija postiže se redukovanom primenom azotnih đubriva u ovom periodu, što važi i za folijarna azotna đubriva zbog prevelike bujnosti biljaka.
Ukoliko zbog toplih vremenskih prilika i bujnosti biljka ne odbaci list u jesen, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje prskanje voćnjaka ureom. Urea se primenjuje u koncetraciji od 5-7 %, što bi značilo da se 5 do 7 kg uree otopi u 100 litara vode i prska kao da je u pitanju pesticid. Urea će uticati na biljku da odbaci list i počne sa fiziološkim pripremama za zimu. Takođe, ima i dopunsko fungicidno dejstvo na prouzrokovače čađave krastavosti jabuke. Najveći efekat se postiže ako se urea primeni u momentu kada lišće počne da menja boju iz zelene u bledo zelenu, žutu ili žuto- crvenu, ali svakako pre prvih mrazeva. Tada biljka uspeva da usvoji azot iz uree i transportuje ga u koren, grane i pupoljke. Ovako usvojen i uskladišten azot biljka koristi u proleće za bubrenje pupoljaka, prirast mladara i razviće cvetnih pupoljaka.
Primenom uree u leto i jesen smanjuje se proizvodnja askospora gljivičnih bolesti za čak 97 %. Prporučljivo je tretirati i otpalo lišće na zemljištu ureom, radi bržeg raspadanja i povećanja humusa u zemljištu. Opalo lišće na zemljištu prska se nakon opadanja u jesen ili rano u proleće. Osim zasebne primene uree za opadanje lišća (defolijaciju) može se koristiti kao 3%-tni rastvor u kombinaciji sa 1%-tnim bakarnim helatom (Cu EDTA) ili 1,5 postotnim cink sulfatom. Nakon svega sakupiti opalo lišće, mumificirane plodove iz krošnje i sa zemlje i bezbedno ukloniti iz voćnjaka.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.526 sekundi