Jesenja zaštita voćaka bez upotrebe bakra

Više
11 okt 2018 11:34 #34657 od Stojanović Dušan
Stojanović Dušan je napravio novu temu: Jesenja zaštita voćaka bez upotrebe bakra
Jesenja zaštita voćaka bez upotrebe bakra

U toku je period kada se voćke pripremaju da uđu u period mirovanja. Trenutno lišće na većini voćnih vrsta počinje da menja boju i da žuti, a zatim i počinje da opada. Do sada se godinama po navici radio jesenji tretman bakarnim preparatima koji u praksi, ali i dugogodišnjim istraživanjima nažalost nije davao zadovoljavajuće rezultate u zaštiti od biljnih bolesti u ovoj fazi. Takođe, poseduje i štetan efekat jer taloženjem bakra u zemljištu smanjujemo i aktivnost mikroorganizama u njemu. Povećanjem količine bakra u zemljištu smanjuje apsorpciju određenih mikroelemenata koji su neophodni biljkama. Izostavljanjem ovog tretmana ćemo smanjiti troškove u proizvodnji što je jako bitno uzimajući u obzir niske otkupne cene većine voćnih vrsta.

Razmatrajući neefikasnost, štetnost i ekonomski trošak jesenjeg tretmana voćaka bakrom preporučuje se alternativno rešenje u vidu tretmana opalog lišća 5% rastvorom uree. Naime, kod jabuke, višnje i sorti šljive koje imaju problem sa rđom ovo treba da se uvede kao redovna praksa. Prouzrokovači pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke, ljubičaste pegavosti lista višnje i rđe šljive prezimljavaju u opalom lišću te je radi smanjenja infekcija u sledećoj godini neophodno njihovo uništavanje.

Preporuka je da nakon što opadne 95% lista sa stabala,a pre jesenjeg đubrenja, se uradi tretman opalog lišća u prizemnom sloju sa ratvorom uree 5-7% i količinom tečnosti od 400-600 litara po hektaru. Nakon toga primeniti jesenje đubrenje mineralnim hranivima i sve zajedno uneti na dubinu od 15 – 20 cm u brazdama kao što se i inače radi u standardnom đubrenju voćaka. Ovim tretmanom se uništavaju prezimljujuće forme patogena, i dobije korisna razgrađena organska materija koju biljke sledećih godina koriste kao hranu.

Mast. inž. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.510 sekundi