SUZBIJANjE BAKTERIOZNE PLAMENjAČE U PERIODU MIROVANjA VOĆA,LJiljana Krsmanović

Više
24 dec 2018 08:10 #35402 od Krsmanović Ljiljana
Krsmanović Ljiljana je napravio novu temu: SUZBIJANjE BAKTERIOZNE PLAMENjAČE U PERIODU MIROVANjA VOĆA,LJiljana Krsmanović
SUZBIJANjE BAKTERIOZNE PLAMENjAČE U PERIODU MIROVANjA VOĆA,
E.amylovora prouzrokovač bakteriozne plamenjače voćaka se tokom perioda mirovanja odražava u rak ranama na jednogodišnim,dvogodišnjim i višegodišnjim granama voćaka,pa čak i na deblu.Stoga zimska rezidba,odnosno mehaničko uklanjanje obolelih grana predstavlja važnu meru borbe protiv ove toliko štetne bakterije.
Rezidbu treba obaviti u periodu od 15. januara do 15.marta, jer je tada aktivnost bakterija u rak ranama najmanja.Rezidbom treba ukloniti sve grane sa rak ranama formiranim u predhodnim vegetacijama.Prilikom rezidbe zaraženi delovi voćaka se moraju ukloniti 30-50 cm. ispod vidljivih simptoma na tanjim granama i 50-100 cm.ispod simptoma na debljim granama.
Za preporuku je i krečenje jače obolelih stabala.Sve korenove uzbojke koji se razvijaju na mestu iskrčenih stabala,takođe,treba ukloniti.
Potrebno je ukloniti i kratke rodne grančice koje se razvijaju na deblu i skeletnim granama pošto infekcija preko njih može dovesti do prstenovanja skeletnih struktura i dovesti do gubitka značajnog dela voćke.Preporučuje se i uklanjanje svih preostalih plodova koji ostaju na granama do proleća pošto i oni predstavljaju izvor inokuluma.
Pribor za rezidbu obavezno dezinfikovati nakon svake intervencije70%alkoholom ili 10% rastvorom Na-hipohlodrita. (ovo sredstvo je korozivno pa se nakon rezidbe alat podmazuje).
Preporučuje se uklanjanje biljaka gloga,vatrenog trna,dunjarice,u blizini zasada, kao i pojedinačnih obolelih stabala dunje,kruške,jabuke i mušmule izvan voćnjaka.
Ljiljana Krsmanović dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.575 sekundi