LISNA VAS RIBIZLE- Branko Galovic

Više
17 mar 2019 14:10 - 17 mar 2019 14:14 #36681 od Galović Branko
Galović Branko je napravio novu temu: LISNA VAS RIBIZLE- Branko Galovic
Redovno se javlja u nasoj zemlji i narocito pricinjava stete na crvenoj ribizli.
Opis,nacin zivota I stetnost. -Telo vasiju je limunaste do narandzaste boje. Izduzeno je i vitko,velicine do 2mm. Oci su im crvene.
Prezimljava u stadijumu zimskih jaja koja su polozena u pazuhu pupoljaka. U prolece se pile zenke-osnivacice,koje se dalje razmnozavaju bez oplodnje i radjaju zive larve. Sisajuci biljne sokove,na mladim listicima postepeno formiraju kolonije koje postaju sve vece. One se nalaze na nalicju lisca do kasno u leto. Za to vreme daju veci broj generacija. Potom se javljaju krilate zenke koje se sele na letnje domacine,razne zeljaste biljke. Na njima se razmnozavaju sve do pocetka jeseni potom se srecu seksualne individue- muzjaci I zenke. One,na ribizli,po parenju ponovo polazu jaja,koja ce prezimiti.

Stetne su larve i odrasli insekti. Napadnuto lisce se isklobuci i nastaju karakteristicna ispupcenja. Ona su kod crvene ribizle crvena,a kod crne su zuta. Jako napadnuto lisce se susi i otpada. Ovako ostecene biljke slabe i daju manji prinos. Osim toga ribizlina vas prenosi i virusne bolesti. Ova stetocina prvenstveno napada crvenu I crnu ribizlu,a srece se jos i na ogrozdu.

Suzbijanje. -Cim se primeti jaci napad stetocine,treba poceti suzbijanje. Mogu se koristiti sledeci insekticidi: malation,deltametrin,dimetoat I dr. Zimsko prskanje takodje smanjuje brojnost stetocine posto prezimljava u stadijumu jajeta.


Branko Galović dipl.inž.
Poslednja izmena: 17 mar 2019 14:14 od Galović Branko.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.413 sekundi