Zaštita kaptanom od monilije u cvetu - Stojanović Dušan

Više
04 apr 2019 09:02 #37007 od Stojanović Dušan
Stojanović Dušan je napravio novu temu: Zaštita kaptanom od monilije u cvetu - Stojanović Dušan
Aktuelna zaštita šljive 4.4.2019.

Šljiva na području Nišavskog regiona se trenutno nalazi u fazama od punog cvetanja do precvetavanja u zavisnosti od sorte i lokaliteta. Vremesnki uslovi su do sada odgovarali razvoju ove voćne vrste sa aspekta zaštite od bolesti. Obzirom da nije bilo padavina hemijska zaštita protiv monilije nije bila potrebna.

Pri temperaturama od 10 do 15 stepeni (koje su i bile aktivne u periodu cvetanja šljive) potrebno je više od 5 sati vlaženja cveta da bi došlo do infekcije monilijom. Od nedelje se predviđa mogućnost padavina niskog intenziteta što rezultira stvaranjem slabih uslova za infekciju monilijom kada će šljiva biti u fazi precvetavanja. Preporuka je da u narednim danima se izvrši tretman preparatom na bazi kaptana protiv monilije koji je odličan kada su blaži uslovi za razvoj monilije upravo u fazama početka precvetavanja i rasta listića.

Takođe, kaptan će zaštiti mlado lišće u početnim fazama rasta od prouzrokovača šupljikavosti lišća i plamenjače šljive. Ovde treba uzeti svakako u obzir i činjenicu da je jeftiniji od drugih preparata koji se koriste u fazi cvetanja, a da pritom ima prošireno dejstvo i na druge ekonomski značajne patogene šljive.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.508 sekundi