CRNA TRULEŽ ILI SUDOVNA BAKTERIOZA KUPUSA

Više
23 okt 2019 08:35 #39013 od Grbić Jelena
Grbić Jelena je napravio novu temu: CRNA TRULEŽ ILI SUDOVNA BAKTERIOZA KUPUSA
Crnu trulež kupusa izaziva bakterija (Xanthomonas campestris pv campestris), koja može prouzrokovati značajne štete na kupusu. Osim kupusa, koga parazit najčešće napada, kao domaćin ove bakterije do sada su zabeležene mnoge vrste roda Brasica, kao i neke iz rodova Matthiola i Raphanus, takođe predstavnika Cruciferae. Ipak najčešće se sreće na kupusu, kelerabi i karfiolu.

Prvi simptomi bakterijske crne truleži kupusa se prepoznaju u formi bledožućkastih promena lista, obično od ivice lista prema središnjem delu u obliku latiničnog slova „V“. Središnji deo takvih hlorotičnih zona odumire poprima smeđu boju, a lisne žile postaju crne. Ovo je oboljenje sudovnog tkiva, patogen se žilama širi do stabljike, pa biljke slabije rastu, moguće da se osuše, ne formiraju glavicu očekivane veličine i čvrstoće. Na preseku stabljike vide se tamne promene u sprovodnom tkivu.

Kad se bolest jednom pojavi na polju, zadržava vitalnost na zaostalim zaraženim biljnim delovima 2-3 godine. Razvoju bolesti pogoduje vlažno i toplo vreme.

Preventivne mere borbe su najznačajnije. Preporučuje se uklanjanje i uništavanje zaraženih biljnih ostataka, dezinfekcija zemljišta u toplim lejama, setva zdravog semena i plodored. Koriste se i preparati na bazi bakra.

Jelena Grbić, dipl.ing. zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.504 sekundi