КАМИЛИЦА

Više
30 okt 2019 09:43 #39080 od Stojkić Slavica
Stojkić Slavica je napravio novu temu: КАМИЛИЦА
КАМИЛИЦА
Камилица, свима је добро позната биљка за коју се може рећи да нема куће у којој се не налази. Други називи за њу су камомила, матерњак, теленак.
То је једногодишња биљка са стабљиком висине 20 до 50 сантиметара. Листови су јој ситни, а цветови, који се налазе на врховима гранчице, у средини су жути, оивичени белим језичастим латицама.
Како постоји више сличних врста, праву можемо препознати по томе што је унутар цвета шупља, а не испуњена као код дивље врсте или беле раде. Цвет камилице познат је и по пријатном мирису. Биљка добро успева на запуштеном, неплодном земљишту, пољима и уз путеве. Сматра се да је стари Египат постојбина камилице и верује се да је била посвећена Сунцу. У једном старом енглеском часопису камилица се спомиње као једна од девет светих биљака.Један је од најстаријих лекова народне медицине.

Терапијска употреба ове биљке је честа и разноврсна не само у народној већ и у научној медицини. Њена велика предност је што није ни отровна ни шкодљива. Камилица је једно од најбољих средстава за лечење запаљења коже и слузокоже. Помаже и код опекотина, рана и чирева. Камилица се употребљава за испирање очију, уста, носа и ушију, као и свих осетљивих органа. Корисна је и код свих обољења црева и желуца, грчева, упале дебелог црева, надутости, као и код обољења бубрега, јетре и жучи. Помаже и у лечењу раздражљивости, несанице, нервних обољења и реуматизма.
Занимљиво је да камилица може да се користи и у облику тинктуре и етеричног уља. Тинктура (раствор цветних главица камилице у алкохолу), може да се употребљава за испирање уста код упалних процеса или честе појаве афти. Етерично уље од камилице једно је од најделикатнијих и веома је погодно за децу. Има широку примену у фармацији, козметици и парфимерији. Користи се у арома терапији за лечење грчева, главобоље, акни, ублажавање опекотина, снижавање температуре и лечење депресије.
Како правилно сушити камилицу
Лист и цвет камилице треба пажљиво сушити, најбоље на белом папиру, на отвореном простору, негде у сенци. Процес траје од 10 до 12 дана. Ако је цвет крт на додир то је знак да је камилица добро осушена. Тада је треба ставити у проветрене платнене врећице да би могла да дише. Осушену камилицу никако не треба стављати у најлон или ПВЦ врећице јер би могла да се убуђа, нарочито ако није добро осушена. До употребе, најбоље је држати је у остави у платненим врећицама.

Саветодавац: Славица Стојкић

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.678 sekundi