ТРЕШЊИНА МУВА

Više
19 mar 2020 06:42 #40817 od Miletaković Sandra
Miletaković Sandra je napravio novu temu: ТРЕШЊИНА МУВА
Последице напада трешњине муве (Rhagoletis cerasi), наизглед лепог али веома штетног инсекта, добро су познате воћарима, али и потрошачима. Црвљиви плодови, ма колико привлачно изгледали, не могу се користити у исхрани. Да би остали читави, ваља уништити трешњину муву чије ларве праве велику штету.
Трешњина мува је инсект, дуг до пола центиметра, црн са жутим мрљама . Има је у свим крајевима у којима се гаје трешња и вишња. У зависности од температуре, одрасли се појављују од средине маја до краја јула. После допунске исхране женке полажу јаја на плодове који почињу да мењају боју. Ране трешње обично избегну фазу полагања јаја. Али, на удару су средњестасне сорте и трешања и вишања.
У повољним временским условима (суво и топло време) једна женка може да положи 80 јаја. Недељу дана касније, испиле се ларве које се убушују у плодове и хране њиховим соком и месом. Развој ларви траје око месец дана, и тада напуштају плодове и спуштају се у земљиште, где презиме.
Штете од трешњине муве могу се спречити или смањити механички и хемијски. Одрасли инсекти се изловљавају ловним клопкама а могу да се хватају и на плоче од импрегнираног картона или пластике, обојене флуересцентно жуто, премазане трајним безмирисним лепком. Клопке се постављају на гране воћака.
Сузбијање трешњине муве се може урадити следећим препаратима : Lamdex, Decis. Раствор за прскање направити у препорученим концентрацијама уз обавезно поштовање каренце приликом примене препарата.


Сандра Милетаковић, дипл.инж.
ПССС Крушевац

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.442 sekundi