СУЗБИЈАЊЕ КОРОВА У КУКУРУЗУ ПРИМЕНОМ ПРЕ –ЕМ ХЕРБИЦИДА

Više
19 mar 2020 06:52 #40819 od Miletaković Sandra
Miletaković Sandra je napravio novu temu: СУЗБИЈАЊЕ КОРОВА У КУКУРУЗУ ПРИМЕНОМ ПРЕ –ЕМ ХЕРБИЦИДА
Све обрадиве површине које су засејане састоје се од две компоненте гајене биљке и корова. Добро је познато да се корови јављају од када датира земљорадња . Коровске биљке представљају посебну еколошку групу биљака које се јављају углавном као пратиоци биљака.
Савремена производња кукуруза, поред осталих агротехничких мера, подразумева и уништавање корова, који често смањују принос и до 20%. Поред механичког уништавања корова (окопавање, плевљење и сл.) најширу примену налазе ХЕРБИЦИДИ, односно средства за сузбијање корова хемијским путем.
Кукуруз је биљка која има широк склоп, спор почетни развој па тек након два месеца достигне висину којом затвара међуредни простор тако да је јако важно сузбијање корова после сетве а пре ницања кукуруза применом пре-ем хербицида.
Да би се ефикасно сузбили корови хемијским путем, треба водити рачуна о правилном избору хербицида, избору фенолошког развоја биљака, дозе препарата, квалитетне технике примене, као и временских услова примене.
За хербициде који се примењују пре ницања културних биљака тзв. "земљишни хербициди'', од великог је значаја добра припремљеност земљишта, јер само тада може се очекивати уједначена примена хербицида, а тиме и ефикасност деловања на корове. Ова група хербицида је једноставна за примену, није зависна од временских услова нити од фазе развоја кукуруза и корова, нема фитотоксичности и доваљан је један проход прскалицом. После сетве, а пре ницања се могу користити следећи препарати који делују и на једногодишње усколисне и широколисне корове, као што су:

MERLIN FLEXX
LUMAX

Такође за сузбијање корова после сетве а пре ницања за сузбијање уколисних корова препоручујемо неки од препарата:

BASAR
. DUAL GOLD

STOMP AQUA
ZANAT


Овим препаратима због проширења спектра деловања и на широколисне корове треба додати један од препарата:
CALISTO, REZONШто се тиче земљишних хербицида, треба водити рачуна о опасностима од заношења на суседне културе. Што се тиче земљишних хербицида вода има улогу само да равномерно распореди прописану количину препарата по јединици површине. Обично је потребно 300-600 л/ ха. Мање дозе користе се на лакшим, а веће на тежим типовима земљишта. Доза је количина препарата која се примењује на јединицу површине тј. на 1 ха.


Напомена:

Прскање треба обавити у касним поподневним часовима, по мирном времену без ветра. Сви препарати су отровни за људе, животиње, рибе и пчеле. Потребно је придржавати се препорука о примени препарата као и мера предострожности уз обавезно коришћење заштитне опреме, како приликом припреме за прскање, тако и за време извођења прскања.

Сандра Милетаковић, дипл.инж.
ПССС Крушевац

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.382 sekundi