LUCERKNA BUBA (Phytodecta fornicata)

Više
19 mar 2020 11:39 #40828 od Grbić Jelena
Grbić Jelena je napravio novu temu: LUCERKNA BUBA (Phytodecta fornicata)
Ovo je jedna od najrasprostranjenijih štetočina lucerke. Monofagna je vrsta, hrani se samo na lucerki. U godinama sa izrazito toplim i umereno vlažnim prolećem može da nanese znatne štete i umanji prinos zelene mase prvog otkosa za 30-50%.

Lucerkina buba ima jednu geneaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu imaga u zemljištu, na lucerištima. Javlja se rano u proleće, obično kada temperature vazduha dostignu 10-12 °C i hrane se mladim lišćem. Jedan imago može da uništi od 100 do 200 listova lucerke. Nakon parenja ženke polažu jaja u grupama 6 – 15 na donje lišće. Kada se ispile, larve se još intezivnije hrane lišćem, a preostale delove zagađuju i izmetom. Larve završavaju razviće za tridesetak dana, odlaze u zemlju, pretvaraju se u lutke , a lutke u odrasle insekte koji prezimljavaju.

Najači napad lucerkine bube je pred prvi otkos. Najvažnije sačuvati kvalitet prvog i drugog otkosa lucerke. Iz tog razlog, potrebno je u proleće kada krene intezivni razvoj lucerke pregledati parcele na prisustvo ove štetočine, pratiti pojavu i brojnost imaga. U početku razvijanja izdanaka kao kritičan broj imaga smatra se 5 po m2, 10 po m2 kada je lucerka u fazi 1-3 lista i 20 po m2 kada je lucerka visine 5-10 cm.

Za suzbijanje lucerkine bube važno je obilaziti polja pod lucerkom i pratiti pojavu insekta. Ukoliko se primete odrasli, treba ih odmah suzbiti dok ne bude kasno. Ako se lucerkina buba javi neposredno pre cvetanja, takvu lucerku treba pokositi što pre. U ovom slučaju dobro je lucerku oprskati nakon košenja, insekticidom na bazi a.m.acetamiprida.

Jelena Grbić, dipl.ing. zaštite bilja

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.587 sekundi