Dudova štitasta vaš Pseudaulacaspis pentagona

Više
11 maj 2020 13:01 #41077 od Mladenović Žaklina
Mladenović Žaklina je napravio novu temu: Dudova štitasta vaš Pseudaulacaspis pentagona
Dudova štitasta vaš Pseudaulacaspis pentagona štetočina je koja je dugi niz godina prisutna u Srbiji. Ova štitasta vaš izuzetno je polifagan insekt koji napada brojno ukrasno bilje, a od voćnih vrsta najveće probleme pravi na breskvama.
Dudova štitasta vaš problem je koji je u ekspanziji zadnjih desetak godina, a svake godine uzima sve većeg maha. Velike štete zabležene su prvo na području centralne Srbije, a unazad nekolkio godina zabeleženi su napadi jakog intenziteta i u ostalim delovima Srbije. Proizvođačima se takođe dešavalo da su otkupljivači odbijali otkup zaraženih plodova breskve zbog narušenog estetskog izgleda.Osim narušenog estetskog izgleda ploda, ovaj insekt iscrpljuje biljku svojim sisanjem te biljka zaostaje u razvoju. Generalno, do ovog problema došlo je zbog nepravilne upotrebe insekticida, a situaciju je dodatno zakomplikovala i zabrana najefikasnijih sredstava za zaštitu bilja za suzbijanje ovog insekta. Kod ove vrste štitastih vaši razlikuju se polovi po izgledu, ženka je kruškolikog oblika žutonarandžaste boje. Štit ženke je okrugao, veličine oko 2mm bele ili beložute boje. Mužjaci su izduženog tela, manji su od ženki, dužine oko 0,5-1mm, narandžaste boje.Štit mužjaka je izdužen, bele boje sa jednom larvenom košuljicom.
Ova štitasta vaš prezimljava u stadijumu polno zrele ženke koja može biti na stablu, granama voćki ili u pukotinama kore. Štetočina ima dve generacije godišnje. Polovinom aprila pa do polovine maja ženke polažu jaja ispod štita. Piljenje larvi počinje posle desetak dana. Ispiljene larve se kreću po biljci i traže povoljno mesto za pričvršćivanje i ishranu. Imago prve generacije se javlja početkom jula. Imago druge generacije se pojavljuje krajem avgusta i početkom septembra.
Dudova štitasta vaš na granama obrazuje kolonije bele boje koje mogu biti brojne. Ove štetočine mogu naseliti i plodove i takvi plodovi su lošijeg kvaliteta.Vaši izazivaju velike štete, sisaju sokove biljke i dovode do iscrpljivanja voćki i vremenom do sušenja napadnutih grana. Suzbijanje dudove štitaste vaši se izvodi zimskim tretiranjem i u toku vegetacije. Zimsko ili rano prolećno tretiranje se izvodi mineralnim uljima Galmin, Belol, Belo ulje u koncentraciji od 3-4%. Tretiranje treba obaviti kvalitetno. Tretiranje u toku vegetacije se obavlja u momentu pojave i aktivnosti larvi, zato što larve nemaju još formirani štit. Tretiranje treba obaviti dva puta, početkom piljenja larvi i posle dve nedelje. Koristiti preparate Lannate 90,Nurell d,Dimetogal.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.413 sekundi