Antraknoza lubenice i dinje

Više
02 jul 2020 09:31 #42069 od Mihajlović Tanja
U godinama koje su sa dosta padavina dolazi do pojave prouzrokovača antraknoze lubenica (Colletotrichum lagenarium) .Veći deo lisne mase, vreže i plodova može potpuno da propadne. Zbog ovakvih povoljnih vremenskih uslova za razvoj antraknoze, potrebno je pravovremeno izvršiti zaštitu useva.
Osim na lubenici i dinji, javlja se i na krastavcima, tikvama i samoniklim biljkama.
Simptomi bolesti se zapažaju na svim nadzemnim delovima biljaka: lišću, stablu (vreži) i plodovima. Prvi simptomi se javljaju na kotiledonim listićima u vidu nekrotičnih, mrkih pega. Oboleli kotiledoni se suše i opadaju. U polju se prvi znaci bolesti uočavaju na najstarijem lišću pri osnovi vreže i ono u početku žuti, a kasnije se na njemu javljaju pojedinačne okrugle do uglaste mrke pege sa hlorotičnim oreolom, veličine od 0,2-2 cm. U okviru ovih pega lisno tkivo puca, cepa se i ispada.
U slučajevima jačih zaraza, pege prekrivaju čitav list i list izgleda kao da je spržen.Na stablu se primećuju izdužene pege ovalnog oblika, udubljene i najčešće pri osnovi stabla. Zahvaćene vreže i lišće se suše. Pege na plodu javljaju se u vidu dubokih, izolovanih ili međusobno spojenih ozleda 2-3 cm u prečniku. U središnem delu ozleda obrazuje se narandzasti eksudat sa konidijama koji pokriva pegu. Dolazi i do naseljavanja pega sekundarnim parazitima i oboleli plodovi trule i propadaju.Razvoju patogena pogoduje toplo i kišovito vreme. Konidije klijaju pri temperaturi 4-36 °C (optimalna 24-26 °C) i vlažnost vazduha 60-100 %.
Mere zaštite
Gajenje otpornih sorti, dezinfekcija semena -tretiranje 1 kg semena sa 4 grama tirama, plodored u trajanju od najmanje tri godine. Tokom vegetacije treba koristiti sledeće fungicide na bazi a.m.difenokonazol- Score 0,5 lit/ha,na bazi a.m.propineb 700g/kg- Antracol 2-2,5 kg/ha,na bazi a.m.mankozeb 800g/kg- Dithane 2-2,5 kg/ha,na bazi a.m.hlorotalonil 720g/kg- Bravo 2 lit/ha,na bazi a.m.azoksistrobin 250g/kg- Quadris 0,75 lit/ha. Bitno je da usev u kišni period uđe zaštićen , trertian sa nekim od navedenih fungicida.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.619 sekundi
Powered by Kunena Forum