Drvesnica (Zeuzera pyrina)

Više
21 jan 2021 13:42 - 21 jan 2021 13:44 #44203 od Lazić Zorica
Prilikom rezidbe jabučastog voća koje je u toku, u pojedinim zasadima utvrđeno je prisustvo gusenice drvesnice (Zeuzera pyrina). Ova štetočina može biti veoma destruktivna posebno u mladim zasadima, gde je dovoljna jedna gusenica da uništi celo stablo.
Napada skoro sve voćne vrste i to: jabuku, krušku i dunju, zatim trešnju, orah, lesku, malinu i razno šumsko drveće.
Odrasli leptiri imaju krila bele boje sa crnim tačkama. Leptiri se roje od juna do početka septembra. U tom periodu ženke polažu jaja, u pukotine kore ili pupoljke u gornjem delu stabla. Drvesnica ima jednu generaciju koja se razvija za dve do tri godine
Gusenice, nakon piljenja ubušuju se u grančice.
Povremeno izlaze iz bušotina i ubušuju se u nove deblje grančice. Gusenice mogu doći i do debljih grana pa i do stabla.
Prisustvo drvesnice u zasadu otkrivamo po zaostajanju rasta ili po sušenju grančica ili gornjeg dela stabla. Na mestu ishrane gusenice, primećuje se intezivno izbacivanje crvenkastog izmeta koji pada pored stabla.
Drvesnica je znatno štetnija u jabučnjacima guste sadnje nego u sistemima slobodnog uzgoja.
Drvesnica se može suzbiti u vreme kada se gusenice pile iz jaja ili u vreme u vreme kada povremeno izlaze iz bušotina. Većina gusenica se pili u avgustu i septembru, kada je i optimalno vreme za njihovo suzbijanje.
Suzbijanje gusenica u grani ili stablu sprovodi se ušpricavanjem insekticida jake isparljivosti, hlorpirifos u rupu od štetočine i rupa se odmah zatvara voćarskim voskom.
Zaražene grane potrebno je orezati i spaliti, pri čemu voditi računa da se oreže i deo gde se nalazi gusenica. U praksi se odseca neposredno ispod mesta izbacivanja izmeta.
Zorica Lazić, dipl.inž. zaštite bilja
Last edit: 21 jan 2021 13:44 by Lazić Zorica.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.512 sekundi
Powered by Kunena Forum