Izmenjen IPARD program

Više
01 apr 2019 05:37 - 01 apr 2019 05:40 #36940 od Zdravković Zorica
Zdravković Zorica je napravio novu temu: Izmenjen IPARD program
Izmenjen IPARD program

Zaključkom Vlade RS usvojen je Program o izmenama i dopunama IPARD programa za Republiku Srbiju za period 2014-2020. godine (,,Službeni glasnik RSˮ, broj 20/19 od 22. marta 2019. godine).

Najveće izmene u okviru ovog programa odnose se na sektor voća i povrća. Što se tiče površina, poljoprivredna gazdinstva neće morati da imaju na početku investicije minimum 2 ha pod jagodastim voćem, odnosno minimum 5 ha pod ostalim voćem, već na kraju investicije. Jedino voćari koji hoće da grade skladišne objekte (hladnjače), ovaj uslov moraju ispunjavati na početku investicije. Kada je u pitanju povrtarska proizvodnja, do sada je uslov za konkurisanje bio 3 do 50 ha pod povrćem na otvorenom, a sada je 3 do 100 ha.

Investicije u podizanje i obnavljanje zasada voća do sada nisu bile prihvatljive u okviru IPARD programa. Naime, voćari će sada imati mogućnost korišćenja povraćaja sredstava za kupovinu višegodišnjeg sadnog materijala (osim jednogodišnjih biljaka), kaoi za pripremu zemljišta.

Izmenama su predviđene i olakšice u pogledu poštovanja standarda. Na poljoprivrednim gazdinstvima do 15 ha pod voćem ili povrćem proveravaće se ispunjenost minimalnih nacionalnih standard samo u tom sektoru, a ne na celom gazdinstvu. Na primer, ako gazdinstvo aplicira za neku investiciju u okviru sektora voća i povrća, a ima i stočarsku proizvodnju, gaji žitarice, neće se posmatrati da li su zadovoljeni standardi koji se odnose na stočarstvo, žitarice i uljarice. Za gazdinstva sa preko 15 ha voća ili povrća, i zastupljenošču još neke linije proizvodnje, uslovi u pogledu zadovoljena standard ostaju nepromenjeni, tj. posmatraju se na celom gazdinstvu u svim sektorima.

Zorica Zdravković, savetodavac za agroekonomiju
Poslednja izmena: 01 apr 2019 05:40 od Zdravković Zorica.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.608 sekundi