Značaj održavanja higijene kože ovaca i koza

Više
26 jun 2017 14:24 #28647 od Ranđelović Dejan
Ranđelović Dejan je napravio novu temu: Značaj održavanja higijene kože ovaca i koza
Značaj održavanja higijene kože ovaca i koza


Kako bi održali kožu ovaca i koza zdravom, temelj je pravilna izbalansirana ishrana, a zatim, zavisno od načina uzgoja, odgovarajući smještaj. U stajskom vazduhu ne sme biti prašine što podrazumeva adekvatnu ventilaciju, a naročito neadekvatni uslovi relativne vlage u objektu, koja je neuslovna ispod ili iznad optimalne (60 – 80%).
Odgovarajućom ventilacijom tokom letnjih i zimskih meseci možemo sprečiti izbijanje ili širenje pojedinih zaraznih i parazitskih bolesti kože. Kod koza u intenzivnom uzgoju potrebno je u staje staviti pokretne ili nepokretne četke kako bi životinje mogle same održavati higijenu površine kože. Obezrožavanje je takođe preventivni zahvat kojim štitimo ozleđivanje kože, ali i drugih organa.
Preventiva zaraznih i parazitskih bolesti se sastoji u uvođenju zdravih životinja u stado, prvenstveno ovnova i jarčeva. Nove životinje je potrebno držati odvojeno od stada minimalno tri nedelje u karantinu kako bi uočili moguće promene na koži.
Važno je naglasiti da usled svake promene na koži ili promenu ponašanja životinja tj. češanju ovaca i koza sumnjivu ili oboljelu životinju moramo odvojiti od stada. Na taj način ćemo u jednom trenutku prekinuti širenje uzročnika i smanjiti gubitke u proizvodnji i troškove lečenja.


Savetodavac za stočarstvo
PSSS Leskovac
mr Dejan Ranđelović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.347 sekundi