Temperatura kao bitan faktor za uspešan odgoj prasadi po rođenju - mr Dejan Ranđ

Više
10 avg 2018 13:07 #33933 od Ranđelović Dejan
Ranđelović Dejan je napravio novu temu: Temperatura kao bitan faktor za uspešan odgoj prasadi po rođenju - mr Dejan Ranđ
Prilikom rođenja-dolaska prasadi u novu sredinu treba stvoriti takav ambijent da se ona što bezbolnije prilagode novim uslovima, što znači da ti uslovi moraju biti što je moguće približniji prethdnim.
Visoki gubitci prasadi u periodu neposredno posle rođenja, u nedekvatnim uslovima držanja i ishrane, posledica su biološkog stanja organizma mladih prasadi. Prasad dolaze na svet sa veoma malim rezervama energije i gvožđa kao i imunoglobulina, a sposobnosti za adaptaciju na novu okolinu su male zbog nerazvijenog mehanizma za regulaciju temperature. Prasad tek posle tri nedelje života su sposobna da telesnu temperaturu održavaju konstantnom. Ako temperatura u prasilištu ne odgovara, već nakon pola sata po rođenju prasad dobija temperaturni stres.
Optimalna temperatura u prasilištu se kreće od 35 - 37˚c, zagrevanje prasilišta se vrši pomoću kvarcnih ili plinskih visećih grejalica ili kaloriferima. Neophodno je korišćenje infra red sijalica koje emituju ultra ljubičasto zračenje, koje vrši pretvaranje provitamina D2 u vitamin.

PSSS Leskovac
Savetodavac za stočarstvo
mr Dejan Ranđelović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.409 sekundi