Минерална хранива

Više
09 sep 2020 11:49 #42520 od Canić Aleksandar
Сва угљенохидратна и протеинска хранива су биљног или животињског порекла и садрже одређену количину минералних елемената. Та количина најчешће није довољна, нарочито у условима интензивног това и експлоатације свиња, јунади и других животиња, па се дефицитарни макроелементи додају у виду посебних хранива. Насупрот томе, микроелементи и витаминисе додају у виду премикса у количини од 1 %.

Сточна со
Биљна хранива су у главном дефицитарна у натријуму и хлору, па је обавезно њихово додавање у оброке, а нарочито за свиње у виду натријум хлорида. Користе се количине од 0,5 до 1 %. Сточна со мора бити јодирана.

Сточна креда
Користи се искључиво као извор калцијума. Додаје се у количини од 0,5 % до 1 %. Велике количине креде у оброцима у желуцу неутралишу киселост и значајно умањују протеолитичку активност фермената.

Дикалцијум и монокалцијум - фосфат
То су главни извори фосфора, мада у свом молекулу садрже и калцијум. Ова минерална хранива су значајни додаци у концентратима , јер од њих зависи развој скелета и костију код животиња.

Коштано брашно
Животињског је порекла, али спада у групу минералних хранива. Користи се као допунски извор калцијума и фосфора. Веома значајно храниво тек одлучених младунаца, који са млека полако прелазе на концентровану исхрану. У смеше концентрата се додаје у количини 0,1 - 1 %.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.519 sekundi
Powered by Kunena Forum