Priprema sena-Goran Joksić

Više
09 sep 2020 11:53 #42521 od Joksić Goran
Sveža trava u momentu košenja sadrži 80-85% vode. Ako se ne bi osušila, ta masa bi se vrlo brzo pokvarila i ne bi mogla da se koristi kao hrana za domaće životinje. Osušena pokošena trava (seno) sa sadržajem vlage od 14-18% može da se skladišti i dugo vremena čuva do momenta upotrebe. Dakle, najbitnije je odstraniti suvišnu vlagu. Da bi se to postiglo neophodno je da se ispune sledeći uslovi:
-obezbediti visok kvalitet sena,
-obezbediti što manji gubitak hranljivih materija,
-obezbediti umerene troškove sušenja,
-obezbediti visok učinak mašina i ljudi,
-obezbediti što manji utrošak ljudske radne snage.
Da bi suvišna voda mogla da ispari okolni vazduh mora da bude sposoban da primi vodenu paru. Sa temperaturom vazduha raste i ta sposobnost vazduha da primi vodenu paru. Seno je higroskopno pa može, iako se osuši, da ponovo ovlaži od vode iz vazduha.Npr. ako seno ima 70% vlage, a vlažnost vazduha je 65%, seno može još da se osuši za 5%. Ali ako je vlažnost vazduha 80%, seno više ne može da se suši.
U praksi se najčešće koristi mehaničko tretiranje pokošene mase. Da bi se mass što bolje osušila preporučuje se tretiranje mase za mašine gnječenje ili vučene kosačice-gnječilice. Tako se istiskuje voda i znatno olakšava sušenje i poboljšava kvalitet sena.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.499 sekundi
Powered by Kunena Forum