Koncentracija proteina u mleku krava

Više
23 sep 2020 11:54 #42704 od Petrović-Luković Violeta
Koncentracija proteina u mleku krava zavisi od rasne pripadnosti grla. Kod holštajn rase iznosi prosečno 3,06%, dok je kod simentalske rase značajno viša i prosečno iznosi oko 3,4%. Fiziološke varijacije koncentracije proteina u mleku zavise od gotovo istih faktora od kojih zavisi i variranje koncentracije masti u mleku: ishrane krava, njihove starosti, faze laktacija, kao i od godišnjeg doba u kome se uzima uzorak za analizu.
Ishrana bogata proteinima, pogotovo nerazgradivim u buragu, povećava sadržaj proteina u mleku. Niskoproteinska ishrana dovodi do smanjenja koncentracije proteina u mleku krava. Smanjenje koncentracije proteina u mleku ispod donje fiziološke granice najčešće je povezano sa unosom hraniva koja su siromašna u proteinima, dok je porast koncentracije proteina u mleku udružen sa ishranom bogatom u proteinima.
Faza laktacije, starost krava i sezona utiču na procenat proteina u mleku na isti način kao što utiču na procenat mlečne masti. Starje krave imaju nižu koncentraciju proteina u mleku. Visok procenat proteina mleka može biti i posledica oboljenja mlečne žlezde odnosno pojave mastitisa.
Ukoliko je koncentracija proteina u mleku van fizioloških vrednosti, evidentno je da postoje određene promene u metabolizmu krava koje su dovele do njene promene, porasta ili smanjenja koncentracije.
Na osnovu koncentracije proteina i masti u mleku i njihovog međusobnog odnosa može se ustanoviti energetski status krave i neophodne korekcije ishrane da bi se ona dovela u stanje uravnoteženog energetskog bilansa.

mr Violeta Petrović-Luković
PSSS Kragujevac

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.554 sekundi
Powered by Kunena Forum