Isključenje krmača iz dalje proizvodnje
- Jokić Predrag
- Pokretač teme
- Van mreže
- Junior Member
-
Manje
Više
- Poruka: 23
- Primljenih Zahvalnica: 0
29 sep 2020 07:59 #42795
od Jokić Predrag
Isključenje krmača iz dalje proizvodnje was created by Jokić Predrag
Искључење крмача из даље производње
На највећем броју фарми шкартирање крмача, односно њихово искључење из даље производње ради се пред залучење. Ако су исхрана и нега одговарајуће и ако се грла не троше претерано могу се дуже употребљавати за приплодне сврхе. Обим искључења крмача ће зависити од интензитета селекције на фарми, као и од могућности произвођача за увођење нових грла у производњу. Најчешћи разлог искључења из даље репродукције је лоша продуктивност. Такође, животиње које имају проблеме са локомоторним органима, друге здравствене проблеме као и проблеме са кондицијом је потребно искључити. У пракси, крмаче није економски исплативо држати после шестог прашења. Обично до шестог прашења крмаче имају редовне полне циклусе и прасе просечан број прасади за дату расу или хибрид. Шансе да крмача подбаци након шестог прашења су 60%. Како би се ово спречило, уколико постоји могућност, све крмаче након шестог прашења је потребно искључити из производње. На овај начин повећава се и интензитет селекције. Генетски напредак могуће је веома брзо остварити смањењем генерцијског интервала јер су укључене и очева и мајчинска линија. Држање крмача дуго на фарми генетски прогрес је могуће постићи једино са очеве стране, односно куповином квалитетног семена нерастова. Да би се постигао генетски прогрес и са очеве и са мајчинске стране потребно је стално увођење нових ћерки од ових крмача, а касније и од њихових ћерки.
Дипл.инг. Предраг Јокић
На највећем броју фарми шкартирање крмача, односно њихово искључење из даље производње ради се пред залучење. Ако су исхрана и нега одговарајуће и ако се грла не троше претерано могу се дуже употребљавати за приплодне сврхе. Обим искључења крмача ће зависити од интензитета селекције на фарми, као и од могућности произвођача за увођење нових грла у производњу. Најчешћи разлог искључења из даље репродукције је лоша продуктивност. Такође, животиње које имају проблеме са локомоторним органима, друге здравствене проблеме као и проблеме са кондицијом је потребно искључити. У пракси, крмаче није економски исплативо држати после шестог прашења. Обично до шестог прашења крмаче имају редовне полне циклусе и прасе просечан број прасади за дату расу или хибрид. Шансе да крмача подбаци након шестог прашења су 60%. Како би се ово спречило, уколико постоји могућност, све крмаче након шестог прашења је потребно искључити из производње. На овај начин повећава се и интензитет селекције. Генетски напредак могуће је веома брзо остварити смањењем генерцијског интервала јер су укључене и очева и мајчинска линија. Држање крмача дуго на фарми генетски прогрес је могуће постићи једино са очеве стране, односно куповином квалитетног семена нерастова. Да би се постигао генетски прогрес и са очеве и са мајчинске стране потребно је стално увођење нових ћерки од ових крмача, а касније и од њихових ћерки.
Дипл.инг. Предраг Јокић
Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.
Vreme kreiranja strane: 0.489 sekundi