Faktori stresa

Više
05 nov 2020 10:37 #43220 od Vujčić Nenad
Разни стресогени фактори утичу негативно на здравствено стање животиња и доводе до појаве обољења. Не објашњавајући овде дубљи значај и процесе, који резултирају болешћу, навешћемо само мере које се у говедарској и сточарској производњи морају проводити односно спречавати факторе који доводе до стреса па према томе и обољења.
а) Телад
Теле мора бити одмах по порођају прописно посушено и задојено колострумом мајке најдаље у току 2 сата од партуса, а оптимално у првом сату по рожењу.
Температура млека не сме бити мања од +38 до 40Ц.
Теле не сме бити изложено промаји. Температура као и релативна влага телећарника мора бити у границама оптималних вредности прописаних за ту категорију.
б) Краве
Исхрана крава мора бити уравнотежена нарочито да прелаз са једне врсте хране на другу буде постепен.
Транспорт високобременитих јуница ако се обавља мора се строго одвијати по правилима транспорта на којим одговорна лица морају да инсистирају, а у циљу спречавања тзв. транспортне грознице и сличних обољења као и побачаја.
Физичко чишћење вимена краве у измузишту уз употребу хладне или често ледене воде представља драстичан атак на млечну жлезду на који се животиња привикава, слаби њену отпорност и доводи до упале вимена.
Излагање крава екстремним временским условима (јак ветар, висока температура, промаја, лед, прокишњавање) мора такоже бити избегнуто, јер слаби отпорност и резултира болешћу.
Лоши манипулативни поступци са животињама (ударање, сабијање, излагање непотребном страху) доводи до појачане функције надбубрежне жлезде, што смањује отпорност говеда на инфекције.

Ненад Вујчић,дипл.инг.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.522 sekundi
Powered by Kunena Forum