Setva soje

Više
20 apr 2017 12:20 #27628 od Stojković-Jevtić Snežana
Da bi setva soje bila uspešna potrebno je povesti računa o sledećem: - Kvalitetu predsetvene pripreme zemljišta; - Inokulaciji semena pred setvu; - Vremenu setve; - Načinu setve i količini semena. Kvalitet predsetvene pripreme zemljišta - Da bi klijalo seme soje treba da primi preko 50 % vode, što znači da treba da bude u jakom kontaktu sa zemljištem a za to je potrebno obezbediti mrvičastu struktura zemljišta ,odnosno kvalitetno obaviti predsetvenu pripremu zemljišta.. Praškasta struktura zemljišta često dovodi do stvaranja pokorice, dok grudvasta ne obezbeđuje zadovoljavajući kontakt sa semenom. Sem toga u grudvastoj strukturi herbicidi ne mogu delovati kvalitetno,pa su korovi u tim grudvama praktično zaštićeni.
Inokulacija semena - U našim zemljištima nema kvržičnih bakterija - azotofiksatora, koje žive u simbiozi sa sojom. Zato je neophodno pred setvu soje obaviti inokulaciju semena azotofiksatorom. Operaciju inokulacije treba obaviti u senci, kako bi se izbeglo direktno sunčevo zračenje koje izaziva uginuće bakterija. Azotofiksator se pomeša sa vodom, pa se dobijenom suspenzijom polije seme soje i rukama izmeša, kako bi svako zrno bilo snabdeveno dovoljnim brojem bakterija, koje će u kasnije formiranim kvržicama uspešno obaviti svoju funkciju (iznikle biljke biće tokom vegetacije snabdevene dovoljnim količinama azota).
Vreme setve- Sa setvom soje treba početi oko 15. aprila. To je vreme setve kukuruza. U redosledu setve, treba prvo početi sa setvom sorata duže vegetacije i nastaviti sa setvom sorata kraće vegetacije.
Način setve i količina semena - Setva soje obavlja se na međuredno rastojanje od 50 cm i dubinu 4 do 6 cm. Potrebna gustina, odnosno broj biljaka po hektaru za kasne sorte iznosi 400.000, srednje rane 450-500.000, rane sorte 550-600.000. Količina semena zavisi od potrebne gustine useva, mase 1.000 zrna, klijavosti i čistoće semena. Orijentaciona količina semena za setvu soje iznosi 90-110 kg/ha.
Izbor sorte- Danas u našoj zemlji postoje brojne priznate sorte soje različitih grupa zrenja i genetskog potencijala za prinos preko 5 t/ha zrna pa izbor sorte ne treba da bude prepreka postizanju visokih i stabilnih prinosa.

Snežana Stojković-Jevtić, dipl. ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.359 sekundi
Powered by Kunena Forum