Šipurak

Više
13 sep 2017 09:31 #29920 od Vukašinović Srećko
Šipurak je biljka kojoj se sve više posvećuje pažnja. Spada u porodicu Ruža i stvoreno je veliki broj klonova kako od Japanske tako i od Pasje ruže.Klonovi su krupnog ploda i sa vrlo malo ili potpuno bez bodlji,pogotovo na delovima biljke gde se formira plod. Najčešće se sreće kao samonikla biljka,međutim, u poslednje vreme sve češće srećemo i plantažne zasade pod šipurkom.Razlog tome je velika potražnja za ovom biljkom,skromnost prema uslovima za gajenje kao i to što se šipurak može preraditi na više načina.
Šipurak dobro podnosi visoke letnje temperature,dok je relativno otporan na zimske mrazeve,podnosi temperature od -15 do -17 stepeni.Kasno cveta pa je otporan i na prolećne mrazeve.Može se gajiti na nadmorskoj visini od 200-1000 metara.Ukoliko se gaji na većim nadmorskim visinama potrebno je izbegavati južne ekspozicije zbog intenzivnog zagrevanja zemljišta i gubljenja vlage.Ne podnosi previše vlage u zemljištu,vlaga je potrebna u periodu intenzivnog rasta korena u proleće i u jesen kao i prilikom formiranja mladara i plodova.Heliofitna je biljka i traži puno svetlosti. Uspeva na svim tipovima zemljišta ali se kod teških zbijenih zemljišta žbun kao i sama biljka slabije razvija.Ne podnosi zabarena zemljišta na kojima leži voda.Za gajenje šipurka pogoduje slabokisela reakcija sa sadržajem humusa preko 2,5%.
Pre podizanja zasada potrebno je izvršiti duboko oranje kao i meliorativno đubrenje stajnjakom i NPK đubrivom.Uneti stajnjak u količini od 20-40 tona po hektaru i 400-500 kg. NPK đubriva.Sadi se klasično,iskopaju se rupe na rastojanju 3x1m ili 3x1,5.m.
Preporučuje se sadnja u toku jeseni dok treba izbegavati kasnu prolećnu sadnju jer je tada sam prijem i porast izuzetno slabiji.

Vukašinović Srećko, dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.859 sekundi
Powered by Kunena Forum