Hemijske mere suzbijanja puževa u povrtarstvu - Stojanović Dušan

Više
15 sep 2017 14:34 #29949 od Stojanović Dušan
Puževi mogu pričiniti vrlo velike štete na povrtarskim kulturama. Nazastupljeniji su u usevima gde postoji visoka vlažnost zemljišta kao i u staklenicima i plastenicima. Dan provode u zaklonima, a hrane se početkom večeri i noću. Njihovo prisustvo se otkriva po svetlom tragu koji ostavljaju za sobom. Množe se preko celog leta. Ženka polaže i do 500 jaja iz kojih se za 20 dana pojavljuju novi mladi puževi.
Pored fizičkih i mehaničkih mera suzbijanja kao što je postavljanje klopki - posuda sa pivom za davljenje puževa, posipanje pepela oko samih biljaka i fizičko sakupljanje puževa, hemijske mere zaštite su okosnica intenzivne povrtarske proizvodnje u suzbijanju puževa.
Kod nas su registrovani preparati na bazi metaldehida i gvožđe fosfata koji su u formulaciji granula i peleta mamaka.
Neki od preparata su : PUSH 5, PUŽOMOR FE, CARACOL , GARDENE
Preparati ovi se primenjuje na početku pojave puževa ili kada se uoče prvi simptomi oštećenja na biljkama, u ranim jutarnjim ili večernjim satima ili pred kišu kada puževi izlaze iz skloništa, Nakon primene mamci ne trebaju doći u kontakt sa vodom niti domaćim životinjama.Preparati deluju kontaktno i digestivno.
Pored registrovanih preparata u praksi se pokazala kao efikasna i folijarna primena oko samih biljaka preparata na bazi hlorpirifosa, spinosada, bordovske čorbe, karbarila i dijatomejske zemlje.

Mast ing polj za zaštitu bilja Dušan Stojanović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.315 sekundi
Powered by Kunena Forum