Сорте вишње

Više
29 sep 2017 21:20 #30199 od Vukašinović Srećko
Постоји велики број сорти вишње, међутим код нас су најзаступљеније Облачинска вишња и Шумадинка.
-Облачинска вишња – Добро је позната и представља скуп разних клонова крупноће и родности. Сазрева крајем друге декаде јуна, неколико дана пре Рекселеа. Плод је ситан, око 3-3,5гр, округласте форме, тамноцрвене боје. Месо је сочно, получврсто, обојено, киселкасто слатко и пријатне ароме. Богато је у основним хемијским компонентама. Сок је обојен. Доста неповољан рандман. Стабло је слабо до средње бујно, усправне пирамидалне крошње, ситног листа. Самооплодна је и одличне родности.Осетљива је на шупљикавост лишћа. Индустријска је сорта. Основни недостатак ове сорте је ситан плод, неуједначена крупноћа и осетљивост на болести. Такође, даје много изданака.
--Шумадинка - Нова је сорта створена у Институту за воћарство у Чачку. Сазрева касно, крајем прве декаде јула, међу најкаснијим вишњама. Плод је крупан, масе око 6,5гр, облика округластог и боје тамноцрвене. Месо плода је сочно, получврсто, тамно црвене боје. Укуса је изразито киселог и изражене пријатне ароме. Сок је затворене рубин црвене боје. Врло је квалитетна вишња, и одлична за индустријску прераду, а и за справљање разних прерађевина. Стабло је средње бујно, округласте круне, пендуласте форме. Склона је огољавању грана. Изразито је самооплодна вишња, средње раноцветна.
-Хајманова конзервна - Позната је Немачка сорта која је раширена у читавој Европи. Сазрева у трећој декади јуна. Плод је крупан, тежине око 5,5гр, затупасто срцастог облика, тамно црвене боје. Месо је получврсто, сочно и тамноцрвено, киселог укуса.
Сок је рубинастоцрвене боје. Високог је квалитета и одлична је индустријска сорта вишње. Стабло је средње бујности, округласте крошње, са израженим огољавањем .Самооплодна је вишња.
-Келерис је Данска сорта вишње,сазрева касно, почетком прве декаде јула. Плод је средње крупноће, око 4-5гр, округластог облика, тамно црвене боје. Месо плода је сочно, получврсто, киселог укуса и лепе пријатне ароме. И мезокарп и сок су тамноцрвене боје. Стабло је полукржљаво, усправне крошње, цвета касно.
-Ракселе-Сорта која се гаји код нас више од четири деценије. Сазрева почетком треће декаде јуна 2-3 дана пре Хајманове конзервне. Плод је средње крупан, просечне масе око 5гр, затупастосрцастог облика и тамно црвене боје. Мезокарп је получврст, сочан, црвене боје, киселог укуса и пријатне ароме. Има мало изражену трпкост. И сок је обојен. Стабло је средње бујно. Округласте крошње, и са израженим, нешто мање, огољавањем грана. Рано пророди, рађа редовно.Самооплодна је вишња.

Вукашиновић Срећко, дипл.инж.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.441 sekundi
Powered by Kunena Forum