CRVENILO KUKURUZA (Stolbur fitoplazma)

Više
06 sep 2018 13:33 #34146 od Gavrilović Slađana
Redovnim vizuelnim pregledima useva kukuruza u predhodnom periodu, na području Kolubarskog okruga, registrovano se prisustvo biljaka kukuruza sa simptomima crvenila.
Crvenilo kukuruza je oboljenje koje prouzrokuje Stolbur fitoplazma. Prvi simptomi se javljaju krajem jula i početkom avgusta meseca u vidu crvenila lista, pretežno oko centralnog nerva i na stablu kukuruza. Crvenilo centralnog lisnog nerva je osnovni pokazatelj da je u pitanju ova bolest. Biljke nikada ne zaostaju u porastu, porast, cvetanje i oplodnja kukuruza se sve do pojave prvih simptoma odvijaju normalno. Simptomi crvenila kukuruza koje prouzrokuje Stolbur fitoplazma nikada se ne pojavljuju pre oplodnje biljaka, već u mlečnoj zrelosti zrna a zrna su štura i imaju izgled „babinog zuba“. Na klipu kukuruza dolazi do različitih deformacija i do poremećaja u sazrevanju. Intenzitet crvene boje se vidno pojačava posle pojave simptoma i obuhvata sve nadzemne delove biljke. Već za sedam dana po pojavi prvih simptoma može biti zahvaćeno preko 10% biljaka a za dve nedelje ceo usev može da „pocrveni“. Intenzitet oboljenja može biti daleko jači na parcelama gde je setva obavljena ranije a tokom juna i jula meseca bilo obilnijih padavina. Posle promene boje, biljke pre ili kasnije venu ili uginjavaju. Ukoliko u periodu mlečno-voštane zrelosti nastupi sušni period sa visokim temperaturama dolazi do naglog sušenja. Ako posle pojave prvih simptoma nastupi vlažniji i hladniji period, obolele biljke se privremeno oporavljaju, crveni pigment se delimično gubi iz lista i proces uvenuća i uginjavanja biljaka je sporiji.
Stolbur fitoplazmu prenosi cikada Reptalus panzeri. Ova cikada ima jednu generaciju godišnje, prezimljava na korenu pšenice. Imaga se pojavljuju u junu i odlaze na kukuruz gde se do kraja jula hrane biljnim sokovima na kukuruzu. Ženke polažu jaja oko korena kukuruza gde se hrane larve. Ako se kao naredni usev poseje pšenice larve neometano nastavljaju svoj razvoj. Pored pšenice I divlji sirak je domaćin ovoj cikadi. Obzirom da larve prezimljavaju na korenu pšenice, na parcelama gde je bilo pojave simpoma Stolbur fitoplazme obavezno izbegavati setvu pšenice. Uvođenjem tropoljnog ili višepoljnog plodoreda, odnosno izbegavanjem dvopoljnog plodoreda kukuruz-pšenica, smanjuje se brojnost cikada a samim tim umanjuje mogućnost pojave crvenila kukuruza u narednoj sezoni. Takođe, u cilju sprečavanja pojave crvenila preporučuje se što efikasnije suzbijanje korova na rubnim delovima parcela i kanalima, koji predstavljaju prirodne rezervoare ove bolesti.

Dipl.ing. Slađana Gavrilović
PSSS Valjevo

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.388 sekundi
Powered by Kunena Forum