Osnovni podsticaji u poljoprivredi u biljnoj proizvodnji u 2019. godini

Više
02 mar 2019 22:06 #36452 od Stamenković Saša
Počelo je podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji za 2019. godinu. Poljoprivrednim proizvođačima je ostavljen rok do 30. aprila da iskoriste ovu mogućnost.
Podsticaji po hektaru sada iznose 5200 dinara s obzirom na to da je nedavnom izmenom Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi za 2019. prošlogodišnjem iznosu od 4000 dinara, dodato 1200 dinara regresa za gorivo.
Računica je jednostavna, poljoprivrednicima za procenjenih 60 litara utroška goriva po hektaru sleduje regres od 20 dinara po litru, što je 1200 dinara.
Za ove namene država Srbija je poljoprivrednicima namenila 1 milijardu i 900 hiljada dinara.
Inače, pravo na podsticaje se ostvaruje podnošenjem zahteva Ministarstvu finansija i privrede, odnosno Upravi za trezor jednom godišnje.
Formular u odnosu na prošlu godinu je nepromenjen i sadrži pored podataka o nosiocu poljoprivrednog gazdinstva i informacije o zasejanim kulturama po šifri, nazivu i površinama koje su prijavljene u Registru poljoprivrednih gazdinstava.
Popunjava se u dva primerka, a jedan overeni primerak ostaje poljoprivredniku.
Uprava za trezor utvrđuje ispunjenost propisanih uslova za ostvarivanje prava na podsticaje upoređivanjem podataka iz zahteva sa podacima u Registru poljoprivrednih gazdinstava. Nakon provere, odobrava se isplata, odnosno daje se nalog za prenos novčanih sredstava na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva.

Saša Stamenković, diplomirani inženjer poljoprivrede za ekonomiku

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.295 sekundi
Powered by Kunena Forum