Zelena povrtna stenica (Nezara viridula)

Više
30 dec 2020 12:42 #44070 od Dražić Milena
Zelena povrtna stenica (Nezara viridula) je polifagna štetočina. Pričinjava štete u zasadima voća i vinove loze, usevima paprike, paradajza, krompira, boranije, soje, kukuruza. Za sada se najveće brojnosti zelene stenice registruju na okućnicama i baštama, ali ima veliki potencijal da postane ekonomski značajna štetočina velikog broja gajenih biljaka kod nas. Štete pričinjavaju larve i odrasle jedinke koje sisaju biljne sokove. Najveće štete pričinjavaju na zrelim plodovima, gde na mestima ishrane dolazi do diskoloracije na pokožici, plodovi dobijaju gorak ukus i kao takvi gube tržišnu vrednost.
Zelena stenica prezimljava u stadijumu imaga na skrovitim mestima, a često sklonište nalazi i u stambenim objektima.
Odrasle jedinke su najčešće zelene boje, ali na osnovu boje štita ova stenica ima tri varijeteta:
- forma smaragdula (jednobojno zelen),
- forma torquata (zelen sa širokom ivicom krem boje na prednjem delu glave i pronotuma)
- forma brunea (crveno smedja).
Ženke polažu burеtasta jaja u grupama, sa donjе stranе listova, na gornjim dеlovima  biljkе domaćina. Jaja su na počеtku bеlе bojе, a prеd samo piljеnjе dobijaju narandžastu boju. Larvе imaju pеt razvojnih stupnjеva. Larve prvog razvojnog stupnja nе prave štеtе, nе hrane sе i ostaju na mеstu piljenja. Larve drugog larvenog stupnja sе takođе nе krеću ali počinju da sе hrane biljnim tkivom. Treći, četvrti i peti stupnjevi larvi se pokreću dalje od mesta piljenja i tako se napad širi. U toku sunčanih i toplih jutarnjih časova četvrti i peti larveni stupnjevi i imago se premaštaju na površinu useva domaćina. U toku najtoplijeg dela dana one se povlače na niže delove biljaka pa i na samo zemljište. Ovo dnevno migriranje stenice veoma je važno sa stanovišta vremena primene insekticida.
Hemijske mere zaštite su ograničene jer u našoj zemlji za suzbijanje ove štetočine nema registrovanih insekticida. U praksi najbolju efikasnost pokazali su insekticidi iz grupe piretroida, ali je primena hemijskih mera otežana u periodu berbe plodova zbog nemogućnosti poštovanja karence. Hemijsko suzbijanje stenica je moguće po ivicama parcela ili na mestima gde su one grupisane. Na manjim površinama, štete je moguće smanjiti ručnim sakupljanjem imaga i larvi.

dipl.inž. Milena Dražić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.331 sekundi
Powered by Kunena Forum